Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MYK toplantısında Türkiye'nin Somali’de bir uzay üssü kurmayı planladığını açıkladı. Uzay ve savunma teknolojilerinde önemli bir adım olarak değerlendirilen proje, Somali hükümetinden de onay aldı. Projenin maliyetinin 6 milyar dolar civarında olacağı belirtilirken, Türkiye’nin Afrika’daki yatırımlarına bir yenisinin daha eklenmesi bekleniyor.
Ekvator avantaj sağlayacak
Balistik füze testleri ve uzay roketlerinin geliştirilmesi için ekvatora yakın bir konumun stratejik önem taşıdığı vurgulandı. Somali’nin Hint Okyanusu’na açılan doğu kıyısı ve ekvatora yakınlığı, bu ülkeyi uzay üssü için ideal bir lokasyon haline getiriyor. Uzay roketleri, ekvator yakınında yapılan testlerde daha uzun menzil ve yüksek verimlilik sağlayabiliyor.
Küresel güçlere meydan okuma
Türkiye’nin Somali’deki uzay üssü projesi, ülkeyi uluslararası uzay yarışında önemli bir aktör haline getirecek. Projenin hayata geçmesi durumunda Türkiye, Rusya’nın Baykonur Üssü ve ABD’nin Florida’daki SpaceX ve NASA tesislerinin ardından Somali’de konumlanarak dikkat çekecek. Bu üs, Türkiye’nin uzun menzilli balistik füze programında ihtiyaç duyduğu altyapıyı da sağlayacak.
Somali’nin balıkçılık sorununa çözüm üretildi
Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Somali’deki balıkçılık sektörünün sömürüye açık yapısına da dikkat çekti. Türkiye’nin denizcilik sektöründen uzmanların Somali’ye giderek yerel halkı eğiteceğini ifade eden Erdoğan, “Sarıyer’deki balıkçılara söyledim, Somali’ye gidecekler ve onlara balık tutmayı öğretecekler” dedi. Türkiye, bu hamleyle Somali’nin yaklaşık 300 milyon dolarlık kaybını telafi etmeyi ve kayıt dışı faaliyetlerin önüne geçmeyi hedefliyor.
Somali yatırımları genişliyor
Türkiye, Somali’de daha önce gerçekleştirdiği petrol ve gaz aramalarına ek olarak bu yeni projeyle bölgede stratejik bir güç haline gelmeyi planlıyor. Uzay üssünün yanı sıra balıkçılık ve enerji sektöründe yapılan bu yatırımlar, Türkiye’nin Afrika’daki etkinliğini artıracak.