Washington merkezli Ortadoğu Enstitüsü’nün (MEI) Türkiye Programı Direktörü Gönül Tol’a açıklamalarda bulunan Murphy, özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanma sürecine dair önemli iddialar ortaya attı.
"OTORİTER REJİMLERLE İTTİFAK KURDU"
Senatör Murphy, açıklamalarında Donald Trump’ın yalnızca Vladimir Putin’e olan hayranlığı ile değil, genel olarak demokratik değerlerden uzaklaşıp otoriter liderlerle kurduğu ilişkilerle de dikkat çektiğini vurguladı.
Murphy, Trump’ın bu tutumunun dünya çapında otoriter eğilimleri olan yönetimlere moral verdiğini ve yozlaşmış idare biçimlerinin normalleşmesine yol açtığını savundu.
"İMAMOĞLU'NUN TUTUKLANMASI TESADÜF DEĞİL"
Murphy, Türkiye’ye dair en dikkat çeken değerlendirmesini İmamoğlu’nun tutuklanması üzerinden yaptı. İmamoğlu’nun hapse atılmasına ilişkin ise ifadeleri kullandı:
"Henüz Türkiye hakkında konuşmadık, ancak biliyorsunuz, sadece son birkaç hafta içinde muhalefete yönelik büyük bir baskı gördük. Türkiye hızla ve tamamen demokratik normlardan uzaklaşıyor. Muhalefet liderinin hapse atılması kararının, Donald Trump ile yapılan bir telefon görüşmesinden hemen sonra alınması tesadüf değil; muhtemelen Trump tarafından onaylandı ve yeşil ışık yakıldı."
"ABD'NİN ROLÜ BASKICI REJİMLERİ GÜÇLENDİRMEMELİ"
Murphy, Trump dönemindeki bu yaklaşımın sadece ABD’nin küresel demokratik liderliğine zarar vermediğini, aynı zamanda otoriter rejimlerin cesaretlendirilmesine de katkıda bulunduğunu belirtti.
Bu açıklama, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in 29 Mart Maltepe mitinginde yaptığı konuşmayı da hatırlattı. Özel, “19 Mart günü yurt dışından alınan bir onayla sivil siyasete müdahale edildi” ifadeleriyle dikkat çekmişti.
CHRİS MURPHY KİMDİR?
1973 doğumlu olan Chris Murphy, 2013’ten bu yana ABD Senatosu’nda Connecticut eyaletini temsil etmektedir. Demokrat Parti üyesi olan Murphy, dış ilişkiler, silahlı hizmetler ve sağlık komitelerinde aktif görev alıyor.
Özellikle dış politika, insan hakları ve silah kontrolü konularında etkili söylemleriyle tanınıyor.
TÜRKİYE HAKKINDA NELER DEMİŞTİ?
Chris Murphy, geçmiş yıllarda da Türkiye ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulunmuştu:
- 2014’te, sosyal medya platformlarına getirilen erişim engellerine karşı çıkarak, bu uygulamaların ifade özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtmişti.
- 2017’de, anayasa referandumunun adil olmayan bir ortamda yapıldığını ifade ederek, Erdoğan’ın kapsayıcı bir liderlik sergilemesi gerektiğini dile getirmişti.
- 2019’da, Türkiye'nin Suriye operasyonuna ilişkin yaptığı değerlendirmede, ateşkesin Erdoğan’ın taleplerini büyük ölçüde karşıladığını belirtmişti.
- 2024 Şubat ayında, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Fidan ile bir araya gelen Murphy, görüşmelerin ardından Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini kabul etmesiyle ilişkilerde olumlu bir ivme yakalandığını açıklamıştı.