Ege Denizi’nde dün ve bugün gerçekleşen depremler, büyüklükleri 3,5 ile 4,4 arasında değişen 10’dan fazla sarsıntıya yol açtı. Dün, Santorini Adası'nın çevresinde 8 farklı deprem kaydedildi. Bunlardan ilki, saat 10:22’de Aniye Adası açıklarında meydana geldi ve büyüklüğü 4,7 olarak ölçüldü. Bu depremin hemen ardından, saat 11:37’de 3,6 büyüklüğünde bir başka sarsıntı daha yaşandı.

Öğleden sonra ise, 15:55'te Santorini’ye yakın bir bölgede 4,8 büyüklüğünde yeni bir deprem kaydedildi. Ard arda yaşanan bu sarsıntılar, bölgedeki halkı tedirgin ederken, yetkililerden peş peşe uyarılar yapıldı.

SANTORİNİ'DE OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI VE EĞİTİME ARA VERİLDİ

Art arda gerçekleşen depremler üzerine Santorini Adası Belediye Meclisi olağanüstü bir toplantı düzenleyerek, halk sağlığı ve güvenliğini göz önünde bulundurarak bir dizi önlem aldı. Bugün ve yarın yapılması planlanan tüm etkinlikler ve toplantılar iptal edildi. Ayrıca, bölgedeki kreşler ve ilk ile orta dereceli okullarda eğitim ve öğretime ara verildi.

2025 Ankara ramazan pidesi fiyatı ne kadar? Ankara pide fiyatları 2025 Ankara ramazan pidesi fiyatı ne kadar? Ankara pide fiyatları

NACİ GÖRÜR:  VATANDAŞLAR DİKKATLİ OLSUN

Jeoloji uzmanları, Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketliliğin, yeraltı aktivitelerinin artışına işaret ettiğini belirtiyor. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, "Yunanistan'ın Ege Denizindeki Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda dünden beri gittikçe sıklaşan depremlerden bahsetmiştim. Bugün de sarsıntıların artması üzerine, Ege kıyılarında yaşayan vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum." ifadelerine yer verdi.

N A C I

PROF.DR AHMET ERCAN: YANARDAĞ BOMBALARI FIRLAYABİLİR, BÜYÜK PATLAMALAR YAŞANABİLİR

Bir diğer uzman ise Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, deprem ve sismik hareketliliğin yanardağ kökenli olabileceğini ve bu durumun büyük tehlikelere yol açabileceğini vurguladı. Ercan, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ege Denizinde Santorini Adası'nda son birkaç gündür meydana gelen depremler, büyük ihtimalle yanardağ kökenlidir. Depremlerin odak derinlikleri 1 ile 5 kilometre arasında değişiyor, bu da yer sarsıntılarının mağma ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Mağmanın yer kabuğunu delme ve püskürme tehdidi bulunuyor. Eğer silikatlı bir lav püskürürse, yanardağ bombaları da fırlayabilir ve büyük patlamalar yaşanabilir."

Deprem-18

BALIKÇILIK KISITLANMALI

Prof. Dr. Ahmet Ercan, ayrıca Santorini ile çevresindeki adalardaki yerleşimlerin boşaltılması gerektiğini ve deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerektiğini belirtti. Depremler ve potansiyel bir yanardağ patlaması sonrasında Ege Denizi’nde büyük dalgaların meydana gelebileceğini ve bu dalgaların Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones ve Türkiye'nin Teke Yarımadası kıyılarını etkileyebileceğini belirtti. Uzmanlar, bölgedeki vatandaşları bu olasılıklara karşı dikkatli olmaya ve tedbirli davranmaya çağırdı.

Kaynak: Haber Merkezi