Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde, cansız bedeni bulunan 8 yaşındaki Narin Güran'ın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın başlattığı psikososyal destek çalışmaları, mahallenin çocuklarına yönelik olarak sürdürülüyor. Bakanlık ekipleri, Narin’in kaybolduğu günden bu yana Tavşantepe Mahallesi’ne giderek, çocukların psikolojik ve sosyal durumlarını gözlemlemek amacıyla yoğun bir çalışma yürütüyor.

Bakanlığın saha ekibi tarafından hazırlanan ön raporda, mahallede yaşayan çocuklara ailelerinin konu hakkında konuşmama yönünde telkinlerde bulunduğu ve çocukların yaşadıkları durumu anlamlandırmakta zorluk çektiği vurgulandı. Özellikle mahalledeki güvenlik önlemleri ve arama kurtarma ekiplerinin varlığı, çocukların günlük yaşam rutinlerini olumsuz etkilemiş durumda.

Psikososyal Destek Çalışmaları Sürüyor

Narin Güran’ın kaybolmasının ardından mahallede başlatılan psikososyal destek çalışmalarında 7-13 yaş arası yaklaşık 50 çocukla, sosyal çalışmacılar, psikologlar ve psikolojik danışmanlar tarafından birebir görüşmeler yapıldı. Bu kapsamda, güvenli alan oluşturma, stres ve kaygı anlarında yapılması gerekenler gibi konularda çocuklara destek veriliyor. Bakanlık ekipleri, çocukların gelecek hayalleri ve umutlarına da odaklanarak, uzun soluklu bir iyileşme süreci planlıyor.

Saha çalışmalarına ilişkin hazırlanan ön raporda, çocukların yaşanan olay hakkında konuşmaktan çekindiği veya durumu bastırmış olabileceği belirtiliyor. Raporda ayrıca, çocukların yaşadıkları olayın psikolojik ve sosyal etkileriyle başa çıkmakta zorlandıkları ifade edildi.

Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’ın, gelen ilk raporun ardından daha kapsamlı bir inceleme yapılması talimatını verdiği öğrenildi. Bu kapsamda, Tavşantepe Mahallesi'ndeki çocukların psikolojik iyilik hallerini artırmak ve günlük yaşam rutinlerini yeniden oluşturmak amacıyla daha kapsamlı bir ekip görevlendirildi. Afet ve Acil Durumlarda Psikososyal Destek Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak özel ekip, çocuklara yas ve travma sürecine yönelik çalışmalar yapacak.

Adli Tıp Raporu Gerçekleri Ortaya Koydu

Narin Güran’ın ölümüyle ilgili adli süreçte de yeni gelişmeler yaşandı. Adli Tıp Kurumu, Narin Güran’ın otopsi raporunu tamamlayarak Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdi. Rapora göre, 8 yaşındaki Narin Güran’ın "ağız ve burun kapanması ve boyuna bası sonucu oksijensiz bırakılarak" öldüğü belirlendi. Ölümün, kaybolduğu tarih olan 21 Ağustos'ta meydana geldiği tespit edildi.

Adli Tıp Kurumu raporunda, küçük kızın sol diz altından bacağının kopmasının ölüm sonrası hayvanlar tarafından meydana geldiği belirtildi. Ayrıca, mevcut veriler ışığında Narin’in cinsel saldırıya maruz kalıp kalmadığına dair bir değerlendirme yapılamadığı kaydedildi.

Tavşantepe'de Daha Fazla İnceleme Yapılacak

Narin Güran’ın ölümüne dair soruşturma devam ederken, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından hazırlanan kapsamlı raporlar ve destek çalışmaları mahalledeki çocukların psikolojik durumu üzerine odaklanıyor. Çocuklara “aileleri tarafından çok sıkı bir şekilde konunun konuşulmaması telkininde bulunulduğu ihtimalinin” de ifade edildiği raporda, yaşanan süreçte köyde çok sayıda jandarma ve arama kurtarma ekibinin bulunmasının çocukların günlük yaşam rutinlerini etkilediği ve çocukların bu duruma gerek psikolojik gerek sosyal uyum sağlamakta zorlandıkları değerlendirmesinde bulunuldu. Bu sürecin sonunda, mahallede yaşayan çocukların günlük yaşamlarına yeniden uyum sağlamaları için gerekli olan psikososyal desteklerin devam edeceği açıklandı.

'Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için teklif hazırladı' iddiasına ilişkin DMM’den açıklama 'Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşını bitirmek için teklif hazırladı' iddiasına ilişkin DMM’den açıklama

Tavşantepe Mahallesi’nde bu üzücü olayın yarattığı psikolojik etkilerin azaltılması için Bakanlık, bölgedeki çocuklar ve aileler için kapsamlı programlar başlatmayı planlıyor. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından daha derinlemesine çalışmaların yürütülmesi hedefleniyor.

 

Muhabir: Haber Bülteni