Suriye’de 13 yıl süren iç savaşın sona ermesinin ardından rejim değişikliği, binlerce Suriyeliyi ülkelerine dönmeye teşvik etti. Anadolu Ajansı’nın verilerine göre, şu ana kadar 20 bin 421 Suriyeli Türkiye’den Suriye’ye döndü.

Bu dönüş sürecinde, Suriyelilerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ekonomik zorluklar oldu. Hatay ve Kilis gibi sınır illerinde yaşayan Suriyeliler, ülkelerinde yeniden inşa edecekleri yaşamları için nakit ihtiyaçlarını karşılamak adına ziynet eşyalarını bozdurmaya başladı. Hatay’daki kuyumcular, altın bozdurmak isteyen Suriyeliler nedeniyle yoğun bir dönem geçiriyor.

696643Image1

Kuyumcuların Yoğunluğu Artıyor

Suriyelilerin altın bozdurma işlemlerinde kuyumcularla en çok iletişime geçtiği illerin başında Hatay geliyor. Kuyumcular, Suriyelilerin dönüş öncesinde büyük miktarda altın bozdurduğunu ve bu yoğunluğun giderek arttığını belirtiyor. Suriyelilerin, yeni bir hayata başlarken ellerindeki birikimlerini nakde çevirerek ülkelerinde ihtiyaç duyacakları kaynakları oluşturduğu ifade ediliyor.

Asgari ücret kaç dolar? Asgari ücret ne kadar oldu? Asgari ücret kaç dolar? Asgari ücret ne kadar oldu?

Hükümet Destek Sağlıyor

Türkiye hükümeti de Suriyelilerin dönüşlerini kolaylaştırmak için çeşitli adımlar atıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, dönüş sürecindeki bürokratik engellerin azaltılması için çalışmaların devam ettiğini açıkladı. Amaç, Suriyelilerin güvenli ve hızlı bir şekilde ülkelerine dönüşünü sağlamak.

Suriye’ye dönenlerin sayısının artmasıyla birlikte, bölgede ekonomik ve sosyal hareketliliğin sürmesi bekleniyor.

İlerleyen Zamanlarda Yoğunluk Olacak

İnsanların dönüş için altınlarını kağıt paraya çevirmeye başladıklarını dile getiren Suriyeli kuyumcu Amir Kindavi, “Esad rejimi düştükten sonra burada yaşayan Suriyeliler ülkelerine dönmeye başladılar. burada satın aldıkları altınları da kağıt paraya çevirmek için satmaya başladılar. Orada altını kullanması zor. Türkiye içinde güzel bir gelişme olacak. Suriye’ye dönen herkesin hasarı var ve insanlar yeniden yaşam kuracak, insanların elinde kağıt para olması gerekiyor. daha ilk haftada çok yoğunluk olmadı ama ilerleyen zamanda yoğunluk olacak. Şu an altınlarını dolara dönüştürmek için gelenler oldu” şeklinde konuştu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü, Suriyelilerin yurt dışına ziynet eşyası ve nakit çıkarmalarına ilişkin önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi. 17 Aralık 2024 tarihli ve 3625550 sayılı yazıya göre, Suriye vatandaşlarının 15 bin doları aşan, ticari amaç taşımayan ziynet eşyalarını yurt dışına çıkarmaları durumunda, söz konusu eşyaların girişte beyan edilmiş olma veya Türkiye'den satın alındığının belgelenme şartı, 31 Aralık 2025 tarihine kadar aranmayacak.

Nakit Beyanında Esneklik Sağlandı

Düzenleme, nakit çıkışlarında da kolaylık sağlıyor. Yolcuların beraberlerinde 25 bin TL’yi aşan Türk lirası veya bu para birimiyle ödemeyi sağlayan belgeler ile 10 bin avro veya eşitini aşan döviz taşıması durumunda, yalnızca "Nakit Beyan Formu" doldurarak gümrük idarelerine beyanda bulunmaları yeterli olacak.

Kaynak: Haber Mekezi