13 Aralık’ta Tarih Vakfı Ankara'da gerçekleştirilecek olan etkinlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemine dair önemli bir tartışma yapılacak.

Etkinlikte, Osmanlı İmparatorluğu'nun 19. yüzyıldaki son yıllarına odaklanan "Bir Ada Hikayesi: Osmanlı’nın Günbatımında Şiddet, Hicret ve Hiddet" başlıklı konuşma gerçekleştirilecek.

Konuşmanın konusu, Osmanlı İmparatorluğu'nun Girit Adası'ndaki iç savaş ve kolektif Avrupa müdahalesinin yarattığı toplumsal etkiler üzerine olacak. 1890'larda adada patlak veren kitlesel şiddet, Türk ve Yunan tarih yazımının geleneksel anlatılarından farklı bir perspektiften ele alınacak. Girit'teki şiddet, adalı Müslüman ve Hıristiyanlar arasında bir iç savaş olarak tanımlanacak ve bunun sonucunda on binlerce Müslüman adalının adayı terk ederek muhacir olarak Osmanlı'nın farklı bölgelerine göç etmesi ele alınacak.

Konuşmada, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemine dair önemli veriler sunulacak ve Girit'teki olayların izleri, imparatorluk çapında nasıl yankı bulduğuna dair derinlemesine bir tartışma yapılacak. Ayrıca, bu olayların yarattığı şiddet ve hicretin, 1908 Jön Türk Devrimi’ne nasıl bir etki yaptığına da değinilecek.

Uğur Zekeriya Peçe kimdir?

Etkinlikte, konuk konuşmacı olarak yer alacak olan Uğur Zekeriya Peçe, Osmanlı tarihi üzerine yaptığı derinlemesine araştırmalarla tanınıyor. Lehigh Üniversitesi Tarih Bölümü’nde Yardımcı Doçent olarak görev yapan Peçe, daha önce Bard College ve Harvard Üniversitesi’nde dersler vermiştir.

Kitapları ve makaleleriyle tanınan Peçe, "Island and Empire: How Civil War in Crete Mobilized the Ottoman World" adlı çalışmasını 2024 yazında Stanford University Press’ten yayımlayacak. Ayrıca, 1908 Jön Türk Devrimi'ni inceleyen yeni bir araştırma projesine de devam etmektedir.

Abd7B0F6 D26A 4417 9Bd7 7Bb59Cc3Aa73 E1733734128716

Forbes'un "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesi yayınlandı: Listede tek Türk var Forbes'un "Dünyanın En Güçlü 100 Kadını" listesi yayınlandı: Listede tek Türk var

Kaynak: Fatma Doğanay