Türkiye’de yıllardır özellikle Ankara, İstanbul ve diğer büyükşehirlerde bilgi ve kültür kirliliğine sebep olan İngilizce tabelalara dokunulmazken, özellikle CHP’li belediyelerin sadece Arapça tabelalara karşı uyguladığı yasağın son örneği Ankara’da yaşandı.

Ankara Kızılay’da Somalili Muhammed İsa Abdullah tarafından işletilen ve daha önce polis baskısı nedeniyle tabelasını defalarca değiştiren SAAB Cafe’nin kapatılmasının ardından yerine açılan kafenin İngilizce tabelayla açılması dikkat çekti.

Saab

Abdullah'ın Ankara'daki kafesinin tabelası Türkçe olmadığı gerekçesiyle Abdullah defalarca baskıya maruz kalmıştı. Baskılar nedeniyle Abdullah kafesini kapatırken aynı yere “Coffee House”un açılmasına izin verildi. Yapılan çifte standart sosyal medyada tepki çekti.

Verte

Birçok sosyal medya kullanıcısı yapılan haksızlığa tepki göstererek aynı hassasiyetin İngilizce ve diğer dillere karşı gösterilmediğini belirterek kültür ve dil emperyalizmine dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

Kızılay’da bulunan SAAB Cafe ve Restoran 2022 mayıs ayından bu yana polisin baskısı altındaydı. Polisin, "Sizi burada istemiyoruz, sınır dışı edeceğiz" diyerek gözaltına aldığı restoran işletmecilerinin bazıları dükkânlarını kapatmıştı. Muhammed İsa Abdullah hakkında da 23 Temmuz'da sınır dışı kararı verilmişti. Abdullah, 20 Eylül'de gözaltına alınmış, 25 Ekim'de serbest bırakılmıştı.

Ankara Büyükşehirden ikinci konser skandalı! 71 milyonluk harcama patladı Ankara Büyükşehirden ikinci konser skandalı! 71 milyonluk harcama patladı

İNGİLİZCE SERBEST, ARAPÇA YASAK!

Birçok dilde tabelanın olduğu Ankara’da Arapça tabelalar kullanan işletmelere baskı uygulanırken İngilizce, Fransızca hatta Çince tabela asan birçok firma faaliyetlerini sürdürüyor. Bilgi kirliliğine sebep olan İngilizce ve Fransızca markaların tabelaları hiçbir yaptırımla karşılaşmazken aynı tolerans Arapça tabelalara karşı sergilenmiyor

İstanbul'da yabancı dilde tabelaların sayısı her geçen gün artarken  işletmelerin birçoğunun tabelasında zorunlu olmasına rağmen Türkçe ifadeler yer almıyor.

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan “Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar" standardı 19 Mart 2018 tarihli Teknik Kurul’da kabul edilerek “TS 13813" standart numarası ile yayınlanmıştı.

Bu karara göre reklam, tabela ve tanıtımlarda Türkçe kelime kullanımı esas alınmıştı.
Tabelada eğer yabancı dilde de ifadeler kullanılacaksa Türkçe kelimenin yaklaşık yüzde 25’i büyüklüğündeki puntolarla yazılması kuralı getirilmişti.

Kaynak: Fatma Doğanay