Yeni düzenlemeye göre bir aracın "tam hasar" statüsüne alınabilmesi için, onarım maliyetinin aracın güncel piyasa değerini (rayiç değerini) aşması gerekiyor. Eğer bir aracın onarılması teknik olarak mümkün değilse, araç yine "tam hasar" kategorisinde değerlendirilecek. Öte yandan, aracın rayiç değerinin yüzde 60'ından fazla bir hasar oluşması veya aracın kritik parçalarının (şasi, motor gibi) ciddi şekilde zarar görmesi halinde ise araç "ağır hasar" statüsüne alınacak.

Araç-3

HASAR TESPİTİ SADECE RUHSATLI EKSPERLERE EMANET

Hasar tespit işlemlerinin doğruluğunu artırmak adına, artık yalnızca ruhsatlı sigorta eksperleri bu işlemleri gerçekleştirebilecek. Bu sayede, sigorta süreçlerinde uzmanlık esas alınacak ve hem sigortalıların hem de sigorta şirketlerinin güveni korunmuş olacak. Böylece hasar tespit sürecinde yaşanabilecek olası suistimallerin de önüne geçilmesi hedefleniyor.

Tapu sahipleri dikkat! Bunu yapmak için 15 günlük süreniz var! Tapu sahipleri dikkat! Bunu yapmak için 15 günlük süreniz var!

Ikincielaraç

SBM ÜZERİNDEN TAKİP İMKANI

Yeni uygulama ile birlikte, sigorta işlemleri Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) üzerinden takip edilebilecek. Araçlar için "hurda tescil belgesi" veya "trafikten çekilmiştir belgesi" alınmadan alım-satım işlemi yapılamayacak. Bu önlemle, tam hasarlı ya da ağır hasarlı araçların piyasaya sağlıksız şekilde sürülmesi engellenecek.

Bu düzenlemeyle sigorta sektöründe şeffaflık ve güvenilirlik artacak; vatandaşlar ise araç alım-satım işlemlerinde daha doğru bilgiye ulaşabilecek.

Kaynak: Ekonomim