Bakanlık, temel ihtiyaç sektörlerinde fiyat hareketlerinin yakından izlendiğini açıkladı. Su, et ve temel gıda ürünleri başta olmak üzere birçok sektörde fiyat artışlarının titizlikle incelendiği belirtilirken, özellikle ulusal ve yerel marketlerdeki spekülatif fiyatlandırmaların önlenmesine yönelik çalışmaların hız kesmeden sürdüğü vurgulandı.
Açıklamada, şöyle denildi:
"Henüz asgari ücrette bir artış yaşanmamış olmasına rağmen, bazı fırsatçıların bu durumu öne sürerek fiyatları haksız şekilde artırma girişimleri de Ticaret Bakanlığımızca yakından takip edilmektedir. Bu kapsamda, özellikle temel gıda ürünlerinde spekülatif fiyatlandırmalarla ilgili gelen şikâyetler doğrultusunda, başta ulusal, yerel, ve zincir marketler olmak üzere halkımızın vazgeçilmez ihtiyaçlarının satıldığı tüm noktalardaki fiyat artışları titizlikle denetlenmektedir. Asgari ücreti belirleme komisyonu daha henüz toplanmamışken, ve Aralık ayı sonuna kadar belirlenmesi beklenen 2025 yılı asgari ücret rakamı 31 Ocak 2025 tarihinde çalışanlara ödenecek olduğu halde, asgari ücretteki artış ihtimalini şimdiden fiyatlamaya çalışan, ve maliyet içindeki payını dikkate almadan, haksız bir şekilde asgari ücret artış oranının aynısını direkt fiyat artış oranına dönüştürüp fahiş fiyat uygulamaya kalkan satıcılara gereken kanuni denetimler ve cezai uygulamalar hiç tereddütsüz yapılacaktır."
Denetimlerde Rekor Sayılar
2024 yılı başından itibaren gerçekleştirilen denetimlerde, 334 binden fazla işletme ve 15 milyon üründen fazlası incelendi. Denetimlerde 194 binden fazla aykırılık tespit edilerek, toplamda 442 milyon TL para cezası kesildi. Bunun yanı sıra, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından 362 milyon TL tutarında cezai işlem uygulandı.
Yıl boyunca uygulanan cezalar bununla da sınırlı kalmadı; Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, yaklaşık 3,9 milyar TL’lik cezalar tahakkuk ettirdi. 2025 yılı itibarıyla bu cezalara yeniden değerleme oranı olan %43,93 uygulanarak tutarların artırılacağı belirtildi.
Stokçuluğa Ağır Yaptırımlar
Fahiş fiyat artışı veya stokçuluk yapan işletmelere ciddi yaptırımlar uygulanıyor. Stokçuluk tespiti durumunda her bir aykırılık için 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında değişen cezalar veriliyor. 2025’te bu cezaların artırılacağı ifade edilerek, ticari etik dışı uygulamalara tolerans gösterilmeyeceği açıkça dile getirildi.
"Adil Ticaret İçin Kararlıyız"
Ticaret Bakanlığı açıklamasında, vatandaşların ve dürüst işletmecilerin haklarının korunması amacıyla adil bir ticaret düzeninin sağlanmasına yönelik çalışmalara devam edileceği vurgulandı. Bakanlık yetkilileri, şu ifadelere yer verdi:
"Fahiş fiyat oluşumunu gösterir işaretlerin ortaya çıkması halinde, diğer sektörlerde de benzer denetimlere hızlıca başlanacak, sektörel denetimlerin tamamlanmasını müteakip, fahiş fiyat artışı yapan firmalara kanuni-idari-mali cezalar uygulanacak ve sonuçlar kamuoyuyla paylaşılacaktır. Ticaret Bakanlığımız, vatandaşlarımızın ve iyi niyetli işletmecilerimizin haklarını korumak, piyasada adil ve şeffaf bir ticaret düzeni sağlamak için mücadele kararlılığını aynı hassasiyet ve disiplinle sürdürecektir."