AP Başkanı Roberta Metsola, ateşkesin önemli bir dönüm noktası olduğunu vurguladı ve “Bu anlaşmanın devam etmesi için Avrupa üzerine düşeni yapmaya hazır” ifadelerini kullandı. Ancak oturumda, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun yargılanması talepleri de dikkat çekti.
"AVRUPA LİDERLERİ SUÇ ORTAĞI"
İrlandalı parlamenter Lynn Boylan, Avrupa Birliği'nin İsrail'in Gazze'deki eylemlerine tepkisini "utanç verici" olarak nitelendirdi. “Gazze’de yaşananlar, sadece bir soykırım değil, aynı zamanda uluslararası hukukun ve insan haklarının ihlali” diyen Boylan, AB'nin İsrail'e verdiği desteği eleştirdi.
“SAVAŞ SIÇLULARI HESAP VERMELİ”
Slovenyalı parlamenter Irena Joveva, Gazze’deki durumun kalıcı bir çözüm gerektirdiğini ifade ederek, “Savaş suçlarından sorumlu olanlar adalet önünde hesap vermeli” dedi. Joveva, iki devletli çözümün önemine vurgu yaptı.
“ORTAKLIK ANLAŞMALARI ASKIYA ALINMALI”
Fransız parlamenter Mounir Satouri, Gazze’de yaşananların sadece bir savaş değil, aynı zamanda bir soykırım olduğunu belirtti. Satouri, “Netanyahu ve diğer sorumlular Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanmalı. Silah ambargosu uygulanmalı ve İsrail ile ortaklık anlaşmaları askıya alınmalı” diye konuştu.
“NETANYAHU YARGILANMADAN BARIŞ OLMAYACAK”
İspanyol parlamenter Jaume Asens, Gazze’deki ateşkesin barış anlamına gelmediğini, Netanyahu’nun barış istemediğini söyledi. “Netanyahu tutuklanıp yargılanmadan barış olmayacak” diyen Asens, Batı’nın Netanyahu’ya verdiği desteği eleştirdi.
İspanyol parlamenter İsabel Serra Sanchez, İsrail’in Filistin halkına yönelik politikalarını sert bir dille eleştirdi ve Netanyahu ile Güvenlik Bakanı'nın savaş suçlarından yargılanması gerektiğini belirtti. Avrupa'nın İsrail’e yönelik politikasını değiştirmesi gerektiğini savundu.
UNRWA’YA DESTEK ÇAĞRISI
İsveçli parlamenter Abir Al-Sahlani, UNRWA’ya yönelik İsrail yasalarının kaldırılmasının barış için önemli bir adım olduğunu söyledi. “Netanyahu barışı gerçekten istiyorsa, bu yasağı kaldırmalı” dedi.