Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, dijital bağımlılık konusuna ilişkin önemli bir açıklama yaptı. Bakan Göktaş, dijital dünyada çocukların karşı karşıya kaldığı riskleri azaltmak için 13 yaş altı çocuklar için kısıtlamalar ve 13-16 yaş arası çocuklar için ebeveyn onayı gerekliliğini içeren kademeli bir düzenleme önerisi üzerinde son aşamaya gelindiğini duyurdu. Bu düzenlemenin, dijital bağımlılık sorununu çözme noktasında önemli bir adım olacağı ifade edildi.

Bakan Göktaş, bu açıklamayı 2023-2028 yılları arasında geçerli olan Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı çerçevesinde düzenlenen Çocuk Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısında yaptı. Toplantıya, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş’ın yanı sıra ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Bakan Göktaş, Türkiye’nin çocukların haklarını korumak ve gelişimlerini desteklemek için önemli adımlar attığını belirterek, yapılan çalışmaların "çocuğun üstün yararı" ilkesi doğrultusunda kararlılıkla devam ettiğini vurguladı.

"Yoğun bir çalışma yürütüyoruz"

Bakan Göktaş, dijital bağımlılıkla mücadele için başlatılan çalışmaların detaylarına da değindi. Çocukların dijital dünyada güvenli bir şekilde yer alabilmeleri için çeşitli eğitim ve denetim faaliyetleri yürütüldüğünü söyleyen Göktaş, dijital dünyadaki risklerden korunmalarının önemine dikkat çekti.

Sosyal medya kullanımı ve dijital içeriklere dair yapılan çalışmalara yönelik de bilgilendirme yapan Bakan Göktaş, "Çocuklarımız dijital dünyanın sunduğu fırsatlardan yararlanırken, aynı zamanda bu dünyanın tehlikelerine de maruz kalıyorlar. Bu tehlikeler arasında istismar, akran zorbalığı, zararlı içerikler ve nefret söylemi bulunuyor. Dijital bağımlılık ve diğer risklerin önlenmesi için ilgili paydaşlarla yoğun bir çalışma yürütüyoruz" dedi.

Çocuklar için güvenli dijital bir alan

Bakanlık tarafından oluşturulan 'Sosyal Medya Çalışma Grubu' ile çocukların dijital dünyada güvende olmaları için koruyucu ve önleyici çalışmalar yapıldığını belirten Göktaş, bu kapsamda düzenledikleri "Çocuklarda Mahremiyet Bilinci" eğitimlerinin büyük ilgi gördüğünü de açıkladı. 2024 yılı Aralık ayı itibarıyla toplam 159 bin 584 kişiye ulaşan eğitimlerle çocukların dijital güvenliği konusunda farkındalık oluşturulmaya çalışıldığını belirten Göktaş, bu alanda yapılacak yasal düzenlemelerin de önemli bir dönüm noktası olacağına inandığını ifade etti.

Ailelere ve çocuklara yönelik çalışmalar

Bakan Göktaş, dijital dünyanın güvenli kullanımına yönelik çalışmaların sadece çocukları değil, aynı zamanda aileleri de kapsadığını kaydetti. Ailelerin, çocuklarının dijital ortamda karşılaştığı zararlı içeriklere karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiğine dair rehberlik hizmetleri verildiği ve DUY İhbar Platformu’nun aktif olarak kullanıldığına da değindi. Bakanlık, ailelere yönelik düzenlediği çalıştaylar ve seminerlerle dijital güvenlik konusunda bilinç oluşturmayı hedefliyor.

TÜMKİAD Esenyurt açılışı büyük ses getirdi TÜMKİAD Esenyurt açılışı büyük ses getirdi

Bakan Göktaş son olarak, dijital bağımlılıkla mücadeleye dair çalışmalarının hızla ilerlediğini ve bu konuda yasal düzenlemelere yönelik son aşamaya gelindiğini yineleyerek, ilgili paydaşlarla yapılacak iş birliğiyle çocukların dijital dünyada daha güvenli bir şekilde varlıklarını sürdürebileceklerini belirtti.

Kaynak: İHA