Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan Ankara Fen Lisesi’nin bahçesinde görülen başıboş köpekler öğrencileri tedirgin etti. Sayıları onları bulan köpekler okul bahçesinde cirit atarken yetkililer yaşanabilecek tehlikelere karşı herhangi bir adım atmıyor.
Başıboş köpek sorunu çıkarılan yasal düzenlemelere rağmen bir türlü çözülemezken hemen her gün birçok ilimizde köpek saldırıları sonucu üzücü olaylar yaşanıyor. Ancak belediye yetkilileri “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun gereği görevlerini yerine getirmiyor.
AİLELER ENDİŞELİ
Özellikle sabah saatlerinde okula giden çocukların bulunduğu alanlarda sokak köpeklerinin saldırıları yoğunlukla yaşanırken aileler durumdan endişe ediyor.
Güvenliğin sağlanması gerektiği konusunda uyarılarda bulunan aileler sorunun bir an önce çözülmesini, çıkan yasaların uygulanmasında aksaklıklar yaşandığını belirterek yetkililere sorunun çözümü için çağrıda bulundu.
HAYVANLARI KORUMA KANUNU’NDA YENİ DÜZENLEMELER
30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve 2 Ağustos itibariyle yürülüğe giren 17 maddelik “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun,” sahipsiz hayvanlar için önemli yenilikler getiriyor.
Yeni düzenlemeyle birlikte, sokakta yaşayan köpeklerin sahiplendirilene kadar barınaklarda bakılması zorunlu hale getirildi. Ayrıca yerel yönetimlere, bakımevi kurma ve mevcut şartları iyileştirme için 2028 yılı sonuna kadar süre tanındı. Saldırgan ve kuduz riski taşıyan köpeklerin öncelikli olarak toplanması, 1 ay içinde sahiplendirilemeyenlerin ise uyutulması öngörülüyor.
Ayrıca “yakala-kısırlaştır-sal” metodu terk edilerek daha etkin çözümler getirilmesi amaçlandı. Hayvanını sokağa terk edenlere para cezası uygulaması da yeni kanun kapsamında devreye alındı.