Basın İlan Kurumu (BİK), 32. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısı'nı 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantının son oturumunda, Yönetim Kurulu'nun sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşülerek karar altına alındı. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları tarafından değerlendirilen gündem maddeleri, katılımcılar tarafından yapılan oylamanın ardından sonuçlandırıldı.
REKLAM YAYINLAMAK KOLAYLAŞTI
Basın İlan Kurumu (BİK), 32. Dönem 8. Genel Kurul Toplantısı'nı 27-29 Kasım 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirdi. Toplantının son oturumunda, Yönetim Kurulu'nun sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşülerek kabul edildi. İlan İşleri, Hukuk İşleri ve Mali İşler Komisyonları tarafından değerlendirilen gündem maddeleri, yapılan oylama ile sonuçlandırıldı.
Toplantıda, özellikle Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’ne dair önemli bir değişiklik yapılmasına karar verildi. Belediyelere ait resmi reklamları yayınlamak isteyen haber siteleri için gerekli personel sayısı, artık 2'den 1'e düşürüldü. Önceden, iki personel çalıştırma zorunluluğu nedeniyle birçok yerel haber sitesi, kamu kurumu statüsündeki kurumlar ve belediyelerle resmi reklam anlaşması yapamıyordu. Bu yeni düzenleme, yerel haber sitelerinin, Basın İlan Kurumu aracılığıyla belediyelerin resmi reklamlarını yayınlamasına olanak tanıyacak.
Yönetim Kurulu'nun bu değişikliğe dair önerisi, sadece 1 sorumlu müdür (yazı işleri müdürü) istihdamı şartı getirilmesiyle kabul edildi. Bu değişiklik, yerel haber siteleri için önemli bir fırsat sunarken, aynı zamanda kayıt dışı reklamların da önüne geçilmesini sağlayacak.
Yeni düzenleme, Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek ve yerel haber siteleri ile belediyeler arasındaki işbirliği imkanlarını artıracak.
HANGİ MADDELERDE DEĞİŞİME GİDİLDİ?
Toplantıda, Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin özellikle resmi reklam yayımlama hakkına sahip gazete, dergi ve internet haber siteleri ile ilgili 82. ve 88. maddelerinde değişime gidildi.
"ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İnternet Haber Sitelerine Dair Şartlar
Bekleme süresi
MADDE 86- (1) İnternet haber sitelerinin resmî reklam yayımlama hakkı kazanabilmeleri için yayımlama taleplerinden itibaren tabi olacakları bekleme süreleri 30 gündür.
Yayında süreklilik
MADDE 87- (1) İnternet haber siteleri, mücbir sebepler ve kanuni kısıtlamalar dışında yayınlarını kesintisiz olarak sürdürmek zorundadır.
Asgari kadro
MADDE 88- (1) İnternet haber sitelerinin asgari fikir işçisi kadrolarında en az 1 sorumlu müdür (yazı işleri müdürü) ve 1 muhabir istihdam edilmesi zorunludur.
Asgari içerik
MADDE 89- (1) İnternet haber sitelerinin, her ay en az 30 içerik yayımlamaları zorunludur.
(2) İnternet haber sitelerinin içeriklerinde yer alan haber ve köşe yazılarında tarih ve saat bilgilerinin yer alması şarttır. İnternet haber sitelerinde bir içeriğin ilk kez sunulmaya başlandığı tarih ve saati ile sonraki güncelleme bilgileri, her erişildiğinde değişmeyecek şekilde içeriğin üzerinde belirtilir.
Künye ve iletişim bilgileri
MADDE 90- (1) İnternet haber sitelerinde kullanıcıların ana sayfadan doğrudan ulaşabileceği iletişim başlığı altında künye bulundurulması zorunludur. Bu başlık altında; yayın sahibinin gerçek kişi olması halinde gerçek kişi, tüzel kişi olması halinde tüzel kişi, varsa ticaret unvanı ile tüzel kişi temsilcisi, varsa yayıncısı, sorumlu müdürü (yazı işleri müdürü), yönetim yeri, iletişim telefonu, kurumsal elektronik posta adresi, UETS adresi ve yer sağlayıcısı bilgilerinin gösterilmesi gerekmektedir.
(2) İnternet haber sitelerinin; yayın sahibinin, tüzel kişi temsilcisinin, varsa yayıncısının, sorumlu müdürünün (yazı işleri müdürü) ve yönetim yerinin değişmesi halinde, değişikliğin en geç ilk iş gününde imzalı şekilde Kuruma bildirilmesi ve aynı gün iletişim başlığı altında gerekli değişiklikleri yapmaları zorunludur.
İçerikleri muhafaza yükümlülüğü
MADDE 91- (1) İnternet haber siteleri, 5187 sayılı Kanunun 10 uncu maddesi gereğince muhafaza ettiği içerikleri Kurumun talebi halinde, incelemeye imkân vermek üzere ibraz etmek zorundadır."