Prof. Dr. Orhan Tatar, 250 yıldır enerji biriktiren Marmara fayının potansiyel bir depremin büyüklüğünün 7.8'e kadar çıkabileceğini belirtti. "1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Bu enerji birikimi, günün birinde kırılacak" diyen Tatar, her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket eden fayın elastik payının tükendiği anda bir kırılma yaşanacağını vurguladı.
"7.8 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM ÜRETEBİLİR"
Tatar, “250 yıllık birikim var ve bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. 17 Ağustos’ta demir yolundaki rayların bükülmesi, bu durumun bir sonucuydu. Kırılmanın mekanizmasına göre, bu fay 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” şeklinde konuştu.
"85 MİLYON İNSANIN NEREDE HATA YAPTIK DİYE DÜŞÜNMESİ LAZIM"
Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerini hatırlatan Tatar, bu dönemde yaşadığı duygusal zorlukları dile getirdi. “6 Şubat gerçekten hiçbir hatayı affetmedi. Dolayısıyla 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup, nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım” dedi. Tatar, 17 Ağustos’un bir milat olduğunu ancak 6 Şubat’ın aslında bu milat olmadığını gösterdiğini ifade etti.
BURSA'DA YÜKSEK DEPREM RİSKİ ARTIYOR
Bursa’nın yüksek deprem riski taşıdığına dikkat çeken Tatar, “Marmara'nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Günün birinde başka bir depremle karşı karşıya kalabiliriz. Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden biridir. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir depremdir” şeklinde uyarılarda bulundu.
AFET ÖNLEYİCİ YATIRIMLAR
Toplantıda söz alan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, afet önleyici yatırımlara daha fazla kaynak ayrılması gerektiğini dile getirdi. "Gelecek nesillere afete hazırlıklı kentler bırakmak hepimizin görevidir" diyen Bozbey, kentlerin afetlere karşı entegrasyon içinde çalışması gerektiğinin altını çizdi. Afetlerle mücadele için ayrılan kaynakların, aslında afetlerin çok küçük bir kısmını önlediğini belirten Bozbey, bu eylemin mutlaka değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bozbey, "Afet konteynerlerinin her mahallede yer alması, afet gönüllüleri eğitimlerine hazırlıklı olmamız gerekli. Olası bir afetin etkilerini en aza indirmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin mümkün olduğunu unutmamalıyız" dedi. Ayrıca, hizmet üretebilmek ve mali disiplini sağlamak için belediye bütçesinin sağlıklı bir şekilde yönetilmesinin önemine değindi.