Sydney Üniversitesi'nin yaptığı açıklamaya göre, Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı gibi birçok enstitüden bilim insanları, RNA (ribonükleik asit) genetik materyale sahip tam 161 bin 979 yeni virüs türü tespit etti. Bu keşif, derin öğrenim algoritmaları kullanılarak gerçekleştirildi.

Canan Dağdeviren’den sağlık teknolojisinde çığır açan buluş Canan Dağdeviren’den sağlık teknolojisinde çığır açan buluş

YENİ BİR ALGORİTMA GELİŞTİRİLDİ

Araştırmada, genetik dizi verilerini analiz etmek için LucaProt adı verilen bir yapay zeka algoritması geliştirildi. Bu algoritma, 47 bin 250 nükleotide kadar uzanan virüs genomlarını hesapladı ve virüsleri sınıflandırdı. LucaProt’un etkinliği sayesinde daha önce mevcut veri tabanlarında yer alan virüs bilgileri daha organize bir şekilde kategorize edilebildi.

BİLİM İNSANLARININ YORUMLARI

Araştırmanın baş yazarlarından Edwards Holmes, bu çalışmayı "Dünya üzerindeki yaşamın gizli kalmış bir bölümüne açılan bir pencere" olarak tanımladı. Holmes, aynı zamanda bu araştırmanın, bir çalışmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türü olduğunu belirtti. Ancak bu başarıya rağmen, keşfedilmesi gereken milyonlarca virüs türü olduğunu vurguladı. Ayrıca Holmes, bu yapay zeka teknolojisinin bakteri ve parazitlerin keşfi için de kullanılabileceğini ifade etti.

Araştırmanın diğer yazarı Mang Shi, yapay zeka kullanılmadan önce biyoinformatik boru hatlarının kullanıldığını, ancak bunun keşfedilebilecek çeşitliliği sınırladığını söyledi. Shi, geliştirdikleri yapay zeka modelinin virüs çeşitliliğini daha derinlemesine inceleme fırsatı sunduğunu ve bu modelin gelecekteki çeşitli uygulamalarda kullanılabileceğini belirtti.

Kaynak: Anadolu Ajansı