'Profesör Kabus' Skandalında Çarpıcı Gelişme: Çocuklarda Kullanılan o Sprey Yasak Çıktı! 'Profesör Kabus' Skandalında Çarpıcı Gelişme: Çocuklarda Kullanılan o Sprey Yasak Çıktı!

Ülkemizde en çok kullanılan içecek olan çayın nasıl demlendiğinin de oldukça önemli olduğu belirlendi. Üstelik kansere neden olduğunu Dünya Sağlık Örgütü açıkladı.

Cayanadoluajansijpeg Mu Wqn C1 R Ckyahy M3X S8 V Kw

Çayın, çeşitli bitkilerin yaprak, çiçek, kök, tohum veya kabuklarının kaynatılmasıyla hazırlanan popüler bir içecek türü olduğu biliniyor. Türkiye’de genellikle siyah çay tercih edilmekte ve günün her saatinde keyifle tüketiliyor. Ancak çayın doğru şekilde tüketilmesi sağlık açısından son derece önemli olarak görülüyor.

YANLIŞ TÜKETİM KANSER RİSKİNİ ARTIRIYOR

Uzmanlar, çayın yanlış sıcaklıkta tüketilmesinin vücutta ciddi hastalıkların riskini artırabileceğine dikkat çekti. Özellikle aşırı sıcak çayın, gırtlak ve yemek borusu gibi hassas bölgelerde kansere yol açabileceği belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), 2016’da yayımladığı bir raporda, 70 santigrat dereceyi aşan sıcaklıklarda tüketilen içeceklerin kanserojen olabileceğini vurguladı.

İran ve Çin gibi sıcak çayın yaygın olarak tüketildiği bölgelerde yapılan araştırmalar, bu alışkanlığın yemek borusunda kansere yol açan hücresel hasar riskini artırdığını gösterdi. 2019’da yayımlanan bir araştırmaya göre günde 700 ml’den fazla ve 60 santigrat derece üzerindeki sıcaklıklarda çay tüketen bireylerde yemek borusu kanseri riski önemli ölçüde arttı.

YÜKSEK SICAKLIĞIN ETKİLERİ

Yüksek sıcaklık, yemek borusundaki hücrelerde tekrarlayan hasara yol açarak uzun vadede kanserli hücrelerin oluşma olasılığını artırıyor. Uzmanlar, hafif soğutulmuş bile olsa aşırı sıcak çayın zamanla kansere yol açabileceğine dikkat çekiyor ve bu risklerin önüne geçmek için çayın 60 dereceye kadar soğumasını beklemenin gerektiğini tavsiye ediyor.

Siyah çay, Türkiye’de oldukça sevilen bir içecek olmasına rağmen tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Sağlık için çayın mutlaka şekersiz tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca  çayın 5-8 dakika demlenmesi ve açık olarak tüketilmesi sağlık açısından daha faydalı oluyor.

BİTKİ ÇAYLARI İÇİN ÖNERİLER

Bitki çaylarının demleme yöntemi ise farklı oluyor. Kaynamış su yerine kaynatılmış ve 80 dereceye kadar soğutulmuş su kullanılarak 3-4 dakikalık bir bekleme süresiyle demlenmesi öneriliyor. Gün içinde 5 fincan siyah çay ve 3 fincan bitki çayı tüketimi, sağlık açısından ideal bir miktar olarak belirtiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi