ankaranethaber.com haber sitemizde, 10.01.2024 tarihinde "Ali Yalçın ne kadar maaş alıyor? Memur-Sen Ali Yalçın hangi partiden?" başlıklı bir haber yayınladık. Memur-Sen ve Genel Başkan sıfatını taşıyan Ali Yalçın'ın avukatı aracılığıyla tarafımıza ilettiği "Cevap ve Düzeltme Metni"nde şu ifadeler kullanıldı:
"Tekzibe konu haber içeriğinde kullanılan; "Son günlerde Ali Yalçın, skandal bir iddia ile gündeme 5 geldi. Sözcü yazarı Sultan Uçar, Yalçın'ın 500 bin TL maaş aldığı iddiasını ortaya attı." şeklinde doğruluğu araştırılmamış ve yalan haberi yayma saiki bulunan haber ile asılsız ve dayanaksız ifadelerle kamuoyu nezdinde apaçık müvekkillerin saygınlık ve itibarlarına kastedilmesine, kamu görevlileri ve tüm kamuoyunu kasten ve kötü niyetli olarak yanlış bilgilendirmek ve açıkça tahrik etmek suretiyle müvekkillerin hedef gösterilmesine sebep olunmuş; söz konusu asılsız haberin kamuoyunda çok fazla etkileşim almasıyla Müvekkillerin itibarının sarsılmasına, Memur-Sen'e ve Genel Başkan sıfatını taşıyan Ali Yalçın'a yönelik itibar suikastına, kamuoyu nezdinde karalamaya ve kişilik haklarında zarar oluşmasına tevessül edilmiştir.
Memur-Sen, 4688 sayılı Kanuna tabii hizmet kollarında kurulmuş olan on bir sendikanın üyesi olduğu, Ülke genelinde yetkiye sahip Memur Sendikaları Konfederasyonu olup Müvekkil Ali Yalçın, Memur-Sen ile Memur-Sen'e bağlı Eğitim-Bir-Sen'in Genel Başkanıdır. Memur-Sen aynı zamanda Türk Patent Enstitüsü Markalar Daire Başkanlığı'nın K/02647 numarasıyla korunan marka statüsüne sahip bir kuruluştur.
Müvekkil Ali Yalçın, Eğitim Bir-Sen'in 7. Olağan Genel Kurulunda yeniden Genel Başkanlığa seçilmesine bağlı olarak kurumundan aylıksız izinli sayılarak bu görevini yürütmekte ve Sendikasının Tüzüğünün 58'inci maddesinde yazılı katsayı ve rakamlar üzerinden Genel Kurul üyelerinin belirlediğı maaşı almaktadır. Bununla birlikte Memur-Sen 7. Olağan Genel Kurulunda da yeniden Genel Başkanlık görevine seçilen müvekkil, mevzuat gereği iki görevden aylıksız izne ayrılamaması dolayısıyla Memur-Sen'den sadece huzur hakkı alırken tekzibe konu haberde müvekkilin hem Eğitim Bir- Sen'den hem de Memur-Sen'den maaş aldığı iddiası yalan olmanın ve sendikal işleyişi bilmemenin yanında kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirerek müvekkili olumsuz anlamda hedef göstermektir. Üstüne üstlük Memur-Sen Tüzüğün 40'ıncı maddesine istinaden Genel Kurulca belirlenen huzur hakkı tutarının müvekkilin Sendikasından aldığı maaşın yarısından bile az olmasına rağmen, müvekkilin iki tüzel kişilikten maaş aldığı ayrıca bir de huzur hakkı aldığı iddiası açıkça müvekkile yönelik itibar suikastı olup kamuoyunda linç edilmesine çanak tutmak, kişilik haklarına zarar getirmek maksatlıdır. Gerek Eğitim Bir-Sen Tüzüğünün 58'inci maddesinde gerekse Memur-Sen Tüzüğünün 40'ıncı maddesinde müvekkil dâhil hiçbir sendika yöneticisine "...Bu maddeler kapsamında ödenenler ile bu maddeler kapsamında Genel Kurul karanıyla ödenmesine karar verilenler haricinde başka bir ad altında herhangi bir ödeme yapılamaz..." hükmü amir olmasına rağmen müvekkilin temsil, yolluk, yevmiye gibi kalemlerden ödeme aldığı yönündeki haksız, yalan ve karalama amaçlı ifadeler de kamu görevlileri ve tüm kamuoyunu kasten ve kötü niyetli olarak yanlış bilgilendirmektir.
Sendikal işleyişi bilmemek bir tarafa gazeteciliğin öncelikli kuralı olan araştırma ve öğrenme edimlerini yerine getirmeden, gerçekle yakından uzaktan ilgisi olmayan tutarları müvekkilin ismiyle yanyana koyarak, özellikle müvekkilin imzalamadığı toplu sözleşme sonrası hakem kurulu kararına istinaden açıklanan memur maaş zamlarına ilişkin 2025 Ocak verilerinden sonra, bile isteye müvekkile zarar verme, şeref ve itibarına kast edilmesini sağlama amaçlı haberin Gazetecilik Etik İlkelerine aykırı olduğu da açıktır.
İspata muhtaç, iddia sahibinin delilleriyle sunma mecburiyetinde olduğu haber içeriğinde ayrıca Kamu İdaresini hukuksuz bir biçimde yetkisiz bir eyleme sevk etme saikiyle Sendikal özgürlükleri yok etme heveslisi olunduğuna da hayretle şahit olunmuştur.
Doğruluğu bu kadar kolay teyit edilebilecek bir bilginin, sırf toplum hafızasını yanıltmak, kamuoyunu şaşırtmak ve müvekkiller aleyhine olumsuz bir algı oluşturmak maksadıyla alenen yanlış servis edilmesi yayıncılık etiğiyle, meslek ilkeleriyle ve sorumlu yayıncılık anlayışıyla bağdaşmamaktır.
Doğruluk, dürüstlük ve etik ilkelere aykırı biçimde, gerçek dışı ithamlar barındıran bir haberi interaktif mecralarda yayımlayanlar, korunan marka statüsüne sahip olan "MEMUR-SEN"e ve "Genel Başkanına" yönelik kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirmek suretiyle haklarında karalama amaçlı, itibarlarını zedeleme kasıtlı ithamlarda bulunmuşlardır.
İlgili gazetenin, haber yazarının, bu haksız iddialarını herhangi bir yetkiliden doğrulamadan, hiçbir somut belge veya bilgiye dayandırmadan sorumsuzca yayımlaması, hem gazete imtiyaz sahibinin hem sorumlu yazı işleri müdürünün habercilik sorumluluğuna ve Gazetecilik Etik İlkelerine ilişkin anlayışını da açıkça ortaya koymaktadır.
Tamamen soyut ve mesnetsiz ithamlarla ve çamur at izi kalsın mantığıyla kamuoyunu kasten yanlış bilgilendirmek suretiyle, Müvekkil Genel Başkanın kişisel, Memur-Sen'in kurumsal itibarını, faaliyet ve çalışmalarını karalama amaçlı, yayıncılık etiği ile bağdaşmayacak şekilde yazılan yazılarda yer alan ifadelerin doğru olmadığını; bu gerçek dışı yazıların basın özgürlüğü ve düşüncelerin açıklanması özgürlüğü ile de hiçbir şekilde bağdaşmayacağını; ilgili içeriklere erişimin engellenmesi dâhil hukuki tüm haklarımızı saklı tutarak kamuoyuna saygıyla duyururuz."