Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ı ziyaret etti. Ziyarette, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Levent Kayapınar, Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. Oğuz Güngör, Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Merthan Dündar ile Sinoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gürhan Kirilen de hazır bulundu.
Ankara Üniversitesi ile Çin üniversiteleri arasındaki mevcut akademik iş birliklerinin geliştirilmesi ve yeni iş birliklerinin oluşturulması konuları üzerinde durulan görüşmede, Büyükelçi Liu Shaobin, Ankara Üniversitesi'nin Türkiye için yetiştirdiği seçkin bireylerin Çin-Türkiye ilişkilerinin gelişimine önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, Çin Büyükelçiliği’nde de Ankara Üniversitesi mezunlarının çalıştığını kaydetti.
Büyükelçi Liu Shaobin, eğitim alanındaki iş birliğinin iki ülke ilişkileri açısından önemli olduğunu belirterek, “Çin’de şöyle bir deyiş var; eğitimle ülkemizi kalkındırabiliriz ve güçlendirebiliriz. O yüzden iki ülke de eğitime çok önem veriyor. Biz de bu yüzden eğitim alanındaki iş birliğine büyük önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı. Gençlerin Türkiye’yi tanıma isteğinin arttığını ve Türklerin de Çin’i daha iyi tanımak istediğini belirten Shaobin, “Türk dili ve kültürünü öğrenmeye çalışan Çinlilerin sayısı artıyor. Bu sebeple, bu görüşmemiz de ikili iş birliğine güç katacaktır” dedi.
Büyükelçi Shaobin, Ankara Üniversitesi Sinoloji Anabilim Dalı'nın çok yönlü olduğunun altını çizerek, bu alanda yetiştirdiği pek çok seçkin insanla iki ülke arasında bir dostluk köprüsü kurduğunu ifade etti. Rektör Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise Ankara Üniversitesi'nin Sinoloji bölümü hakkında bilgi vererek, “Türkiye’de 6 üniversitede Sinoloji bölümü bulunuyor. Bunlardan en köklüsü Ankara Üniversitesi’nde yer alıyor. Hatta Türkiye'de Sinoloji eğitiminin en iyi verildiği fakülte, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin Sinoloji Anabilim Dalı'dır.” dedi.
Ünüvar, Ankara Üniversitesi'ndeki Çin uzmanlarının yalnızca Sinoloji Anabilim Dalı ile sınırlı kalmadığını, birçok fakültede Çin ile ilişkili çok sayıda akademisyenin bulunduğunu belirtti. Ayrıca, imzalanan iş birliği protokolleri hakkında, “İmzalanan protokollerin kâğıt üzerinde kalmamasını istiyoruz, işlevsel hale getirmek istiyoruz. Bu iş birliklerini canlandırmak istiyoruz. Ben Sayın Büyükelçiden bu konuda, iş birliğimizi geliştirme noktasında beklentimizi de ifade etmek istiyorum.” diyerek protokolün işlevsel hale getirilmesini istediklerini vurguladı. Ziyaret sonunda Liu Shaobin, Ankara Üniversitesi Şeref Defteri’ni imzalayarak bu anlamlı görüşmeyi kayda geçirdi. Ünüvar, büyükelçiden iş birliğini geliştirme noktasındaki beklentilerini dile getirdi.