Türkiye, çocukların sosyal medyada karşılaşabileceği risklerden korumak için kapsamlı bir adım atmaya hazırlanıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya erişimine yönelik kısıtlamaların detayları üzerinde çalıştıklarını duyurdu. Henüz düzenlemenin kapsamı tam olarak belirlenmese de, açıklamalar 13-16 yaş grubundaki çocukları hedef alan bir sınırlandırmanın sinyallerini veriyor.
Bakan Uraloğlu: "Sansür demiyoruz, önlem alıyoruz"
Bakan Uraloğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Sansür olarak adlandırmamız doğru olmaz. Belli önlemler olacak. 13, 16 belki 15 yaşın altındaki kişiler belirli erişimleri sağlayamayacak. Çocukları korumayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.
Hangi yaş grubu kapsama alınacak?
Düzenlemenin detayları henüz netleşmedi. Ancak, sosyal medya erişim kısıtlamasının özellikle 13-16 yaş grubundaki çocukları kapsayabileceği öngörülüyor. Çalışmalar, çocukların internet ortamındaki zararlı içeriklere maruz kalmasını önlemeyi hedefliyor.
Bakan Uraloğlu’nun yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şöyle:
"Çocuklara yönelik bazı uygulamaları hayata geçirerek daha güvenli ortam oluşturacaklar. Roblox'ta yaşıyoruz, şu kararlar var, bu içerikleri çıkarın diyoruz. Bu yapıldığında sıkıntı olmayacak. Oyun platformunda masumane giren çocuğu alıp çok farklı mecralara götürebiliyorlar. Sanal kumardan fuhşa kadar, cinsel içeriklere, akran zorbalığına kadar götürebilir. Bu anlamda içerik çıkarılmasını genel düşünüyoruz. Güvenlik konusunu dikkate alırız. Katalog suçlar zaten var.
Kişisel bilgilerin paylaşılmasını doğru bulmuyoruz. Yükümlülüğü sosyal medya platformlarına yükleyeceğiz. Yapay zeka o kadar gelişti ki, gelen kişinin yönelimlerinden, kullanımlarından yaşını tahmin edecek, ona göre diyecek ki sen bu yaşta değilsin. Ona göre engelleyecek. Dünyada da bu şekilde.
Sansür demek istemiyoruz, demiyoruz da. Belli önlemler olacak. 13, 16 belki 15 yaşın altındaki kişiler şu şu şu erişimleri sağlamasın diyeceğiz. Dolayısıyla sansür olarak adlandırmamız doğru olmaz.
Belli saatlerde çocukların oyun saatlerinin ülke saatine göre çok yoğunlaşmadık, zaman zaman konuşuyoruz. Gece 11'le sabah 6 arasında o hizmeti verme diyeceğiz. Bazı ülkelerde bazı kamu kurumları çalışanlarının bazı platformları kullanmaları yasaklandı.
Görüş alışverişinde bulunuyoruz, taslağımız şu siz ne diyorsunuz noktasına gelmiş değiliz. Önümüzdeki senenin içinde olur.
Nüfusumuzun 75 milyonu sosyal medya kullanıyor. Dünyadaki sosyal medya kullanım süresi 6.5 saattir, bizde 7 saat.
Rekabet Kurumu'na mağdur olduğunu düşünen tarafların müracaatının doğru olmaktadır. Bilgi talebini 90 değil 15 günde isteyeceğiz."
Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkisi
Sosyal medya platformlarının kontrolsüz kullanımı, çocuklar üzerinde birçok olumsuz etkiye yol açabiliyor. Özellikle;
- Siber zorbalık,
- Yanıltıcı bilgiler,
- Zararlı içeriklere maruz kalma gibi riskler, bu düzenlemenin temel gerekçeleri arasında yer alıyor.