Şehir tarihi araştırmaları, kültürel miras ve kent gelişimi gibi konuları ele alan etkinlik, akademisyenler ve araştırmacıları bir araya getiriyor.
Açılış Konuşmaları ile Başlangıç
Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Kampüsü Ethem Erkoç Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongrenin açılışı, saat 09.00’da açış ve protokol konuşmalarıyla yapıldı. Etkinliğe Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, ASBÜ Rektörü ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ve Çorum Valisi Ali Çalgan katıldı.
"Kadim Şehirlerden Modern Şehirlere"
Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Celal Türer, “Kadim Şehirlerden Modern Şehirlere” temasına uygun olarak açılış dersini verdi. Tarihsel gelişim içinde şehirlerin değişen kimlikleri üzerine önemli noktalar üzerinde durulan ders, katılımcılardan büyük ilgi gördü.
Kongrede Bugünkü Oturumlar
Etkinlik kapsamında, çeşitli başlıklar altında oturumlar düzenleniyor. Her oturumda alanında uzman akademisyenler, farklı şehirlerin tarihsel evrimi ve bu süreçteki dinamikleri ele alınıyor.
1. Oturum
İlk oturum, saat 14.00'te başlayacak. Prof. Dr. Celal Türer’in oturum başkanlığını yaptığı oturumda, Türk beyliklerinden Osmanlı dönemine kadar farklı şehirlerdeki imar ve planlama çalışmaları konuşulacak.
- Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Kastamonu’nun inşasında etkili olan Türk beylerini anlatırken,
- Dr. Öğr. Üyesi Suat Özdağ, Bursa'nın Cumhuriyet dönemindeki şehirleşme sürecini değerlendirecek.
2. Oturum
İkinci oturum, Prof. Dr. Ömer Bozkurt başkanlığında saat 15.40’ta gerçekleştirilecek. Bu oturumda ise seyahatnamelerde ve halk kültüründe şehirlerin nasıl yansıtıldığı ele alınacak.
- Doç. Dr. Ali Kozan, Selçuklu dönemi Akşehir’ini tanıtan kaynaklardan bahsederken,
- Dr. Öğr. Üyesi Çağla Yılmaz, Çorum halk kültürüne dair dergilerden elde edilen bilgilere değinecek.
Kongrede, Osmanlı döneminde şehirlerin sosyoekonomik yapısından modern şehirleşme sürecine kadar pek çok başlık ele alınacak. Oturumlar boyunca, şehirciliğin gelişim sürecindeki kültürel mirasın önemi vurgulanacak.
3. Oturum
Prof. Dr. Cevdet Yakupoğlu'nun başkanlık yapacağı bu oturumda, Osmanlı şehir tarihine dair yeni yaklaşımlar ele alınacak. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Gülenç, tereke defterlerinin şehir araştırmalarındaki yerini aktaracak.
4. Oturum
Doç. Dr. Ali Kozan'ın başkanlığında yapılacak dördüncü oturumda, sınır şehirleri ve insanların bu şehirlerdeki yaşamları üzerine farklı perspektifler sunulacak.