Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2025 yılı Vekaletle Kurban Kesim Organizasyonu Tanıtım Toplantısında yaptığı açıklamada, bu yılki kurban kesim bedellerini kamuoyuyla paylaştı. Erbaş, yurt içi kurban bedelinin 13 bin 500 TL, yurt dışı kurban bedelinin ise 5 bin 450 TL olarak belirlendiğini duyurdu.
Başkanlık Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda konuşan Erbaş, kurban ibadetinin kökeninin Hz. Adem’e kadar uzandığını belirterek, “Kurban insanlık tarihi ile yaşıt bir ibadettir” dedi. Kurbanın, İslam dininde yalnızca bir kesim işlemi değil, derin anlamlar barındıran bir ibadet olduğunu vurgulayan Erbaş, “Kurban hem öz hem de biçim bakımından dini kaidelerle detaylı şekilde belirlenmiş bir ibadettir. Başka bir ibadetle ikame edilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.
“Kurban yerine başka ibadet yapılmaz”
Erbaş, bazı çevrelerin kurban yerine yardım yapılabileceği yönündeki görüşlerine de sert tepki gösterdi. “Kurban kesmek yerine parasını dağıtmak, fakirlere gıda yardımı yapmak ya da namaz kılmak, oruç tutmakla bu yükümlülük yerine getirilmiş olmaz” diyen Diyanet İşleri Başkanı, bu tür yaklaşımların İslam’dan referans bulamayacağını ifade etti.
"TDV dünyanın dört bir yanına yardım ulaştırıyor"
Kurbanın, bireyleri Allah’a yaklaştırmasının yanı sıra toplumsal dayanışmayı güçlendiren yönüne de dikkat çeken Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) bu kapsamda yürüttüğü küresel iyilik çalışmalarına değindi. “TDV, din, dil, ırk, mezhep farkı gözetmeksizin dünyanın ihtiyaç duyulan her yerine yardım elini uzatmaktadır” diyen Erbaş, savaş, işgal, afet ve yoksulluk gibi nedenlerle zor durumda kalan topluluklara ulaşmanın önemini vurguladı.
“Yarım asırlık tecrübeyle güven veriyoruz”
Türkiye Diyanet Vakfı’nın vekaletle kurban organizasyonunda hem dini hassasiyetlere hem de lojistik yeterliliğe sahip olduğunu belirten Erbaş, “Afrika’dan Asya’ya, Uzak Doğu’dan Güney Amerika’ya kadar hiç tanımadığımız kardeşlerimize ulaşan bu iyilik organizasyonu, İslam’ın evrensel mesajını dünyaya ulaştırmaktadır” dedi.
Geçen yıl 34 milyondan fazla kişiye ulaşıldı
Erbaş, 2024 yılında TDV’ye emanet edilen 747 bin 52 hisse kurbanın, yurt içinde 81 ilde, yurt dışında ise 78 ülke ve 348 bölgede kesilerek 34 milyon 737 bin 918 kişiye ulaştırıldığını açıkladı. Bu sayı içerisinde 1 milyon 50 bin Filistinli de yer aldı. 1993 yılından bu yana toplam 5 milyon 409 bin 310 hisse kurbanın, TDV aracılığıyla kesildiğini ve milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaştırıldığını aktardı.
2025 hedefi: 80 ülke, 365 bölge
Bu yıl “Kurbanını Paylaş, Kardeşinle Yakınlaş” temasıyla yürütülecek organizasyon kapsamında, 81 il ve 922 ilçe başta olmak üzere yaklaşık 80 ülkenin 365 bölgesinde kurban kesimi yapılması hedefleniyor. Ayrıca, Gazze başta olmak üzere Filistinli mazlumlara kurban etlerinin ulaştırılması da öncelikli amaçlar arasında yer alıyor.
Bağışlar nasıl yapılacak?
Diyanet İşleri Başkanı, hayırseverlerin bağışlarını www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden, TDV mobil uygulamasından, il ve ilçe müftülükleri, TDV şubeleri, PTT şubeleri, anlaşmalı bankalar ve din görevlileri aracılığıyla yapabileceklerini duyurdu.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ise din hizmetleri müşavirlikleri, ataşelikler, koordinatörlükler ve yerel cami dernekleri aracılığıyla vekaletlerini TDV’ye ulaştırabilecek.