Türkiye’nin Yeni Bankaları Resmi Gazete’de Duyuruldu Türkiye’nin Yeni Bankaları Resmi Gazete’de Duyuruldu

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Saadet Partisi Kurucu Genel Başkanı Recai Kutan'a Allah'tan rahmet diledi.

Erbaş, Kutan'ın vefatı dolayısıyla sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Milli Görüş hareketinin çınarlarından, devletimizin sanayileşme ve kalkınma hamlelerinde büyük emeği olan, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Genel Başkanı değerli büyüğümüz Recai Kutan ağabeyin vefatını derin bir teessürle öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisine Cenabıhak'tan rahmet, ailesine ve sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet, makamı ali olsun."

RECAİ KUTAN KİMDİR?

Recai Kutan, 5 Nisan 1930'da İsmail ve Hatice Kutan’ın oğlu olarak Malatya’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Malatya’da tamamlayan Kutan, 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Mezuniyetinin ardından Devlet Su İşleri’nde (DSİ) çalışmaya başlayan Kutan, 1969 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Aynı yıl Türk Mühendislik Müşavirlik Anonim Şirketi’ni kurarak özel sektördeki çalışmalarına başladı.

Kutan’ın siyasi kariyeri, 1974-1980 yılları arasında Millî Selamet Partisi (MSP) Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlenmesiyle başladı. 1977 genel seçimlerinde MSP'den Malatya milletvekili olarak meclise giren Kutan, aynı dönemde imar ve iskân bakanı olarak da görev yaptı. 12 Eylül Darbesi sonrasında diğer MSP yöneticileriyle birlikte 9,5 ay hapis yattı.

1983’te Refah Partisi’nin kurulmasıyla, partinin genel başkan yardımcısı olarak siyasete dönen Kutan, Refah Partisi’nin Malatya milletvekili olarak tekrar meclise girdi. 1996-1997 yılları arasında kurulan 54. Hükümet'te enerji ve tabii kaynaklar bakanı olarak görev yaptı.

Refah Partisi’nin kapatılmasının ardından Fazilet Partisi'ne geçen Kutan, 1999 genel seçimlerinde milletvekili seçildi ve partinin genel başkanlığına getirildi. Rahşan Affı'na destek veren Kutan, Fazilet Partisi’nin de kapatılmasıyla 2001 yılında Saadet Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı ve partinin kurucu genel başkanı oldu.

2003’te bu görevini Necmettin Erbakan’a devreden Kutan, Erbakan’ın hukuki engeller nedeniyle istifasının ardından yeniden genel başkanlık görevini üstlendi. 2008’de Numan Kurtulmuş’a genel başkanlık görevini devrederek aktif siyasetten ayrıldı.

Recai Kutan, Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu’nda görev alırken, aynı zamanda kurucuları arasında yer aldığı Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin genel başkanlığını da yürütmekteydi.

Kaynak: İHA