DMM, sosyal medyada dolaşıma sokulan “planlı sezaryenin yasaklandığı” iddiasını kesin bir dille yalanladı. DMM’nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, söz konusu iddianın gerçeği yansıtmadığı vurgulandı.

HANGİ KURULUŞLAR KAPSAMDA?

19 Nisan 2025 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik” kapsamına yalnızca tıp merkezleri dâhil edildi. Özel hastanelerin kuruluş, işleyiş ve hizmet esasları ise ayrı mevzuatla düzenlendiği için bu yönetmelikte yer alan planlı sezaryen hükmü özel hastaneler için geçerli değil.

YÖNETMELİĞİN DETAYLARI

DMM açıklamasına göre, tıp merkezlerinde “planlı sezaryenin yapılamayacağı” ifadesi tıbbi ve bilimsel gerekçelere dayanan geçmiş yönetmeliklerde de bulunuyordu. Bu hüküm; tıp merkezlerinin alt yapı, donanım ve acil müdahale kapasitesine uygun şekilde çalışmasını sağlamak amacıyla korundu. Özel hastaneler ise gerekli tüm imkanları sağladıkları için planlı sezaryen yapmaya devam edebiliyor.

ACİL SEZARYEN HARİÇ

Sosyal medyadaki asılsız paylaşımın aksine, normal doğum eylemi sırasında ani komplikasyon gelişmesi hâlinde yani “acil sezaryen endikasyonu” doğduğunda tıp merkezlerinde dahi derhal sezaryen yapılmasına izin veriliyor. Dolayısıyla hamile ve ailelerin sağlık güvencesi hiçbir şekilde tehlikeye atılmıyor.

Papa Francis’in ölümüyle gözler Aziz Malachy kehanetine çevrildi! 2027’de ne olacak? Papa Francis’in ölümüyle gözler Aziz Malachy kehanetine çevrildi! 2027’de ne olacak?

ASILSIZ İDDİALARA DİKKAT

DMM açıklamasında, “Sağlık Bakanlığı’nın özel hastanelerde planlı sezaryeni yasakladığına dair iddiaların gerçeklikle hiçbir ilişkisi bulunmamaktadır. Asılsız iddialar itibar etmeyiniz.” uyarısı yapıldı. Vatandaşların yalnızca Resmî Gazete ve Sağlık Bakanlığı gibi yetkili kurumların duyurularını takip etmeleri, sosyal medyada yayılan çarpıtılmış haberlere itibar etmemeleri önemle hatırlatıldı.

Kaynak: Haber Merkezi