Trump, özellikle Başkan Joe Biden döneminde ticaret dengesizliğinin arttığını öne sürerek, uyguladığı tarifelerin ABD ekonomisi için olumlu sonuçlar doğurduğunu savundu. Açıklamasında, “Bir gün insanlar, tarifelerin ABD açısından ne kadar yararlı olduğunu anlayacaklar” sözlerine yer verdi.
Çin, Avrupa Birliği ve pek çok ülkeyle ABD’nin büyük ticaret açıkları yaşadığını vurgulayan Trump, bu açığın tarifeler sayesinde azaltıldığını belirtti. “Şu an ABD’ye milyarlarca dolarlık kazanç sağlayan tek yöntem tarifelerdir” dedi.
BEYAZ SARAY'A MÜZAKERE TEPKİLERİ
Beyaz Saray Ulusal Ekonomi Konseyi Direktörü Kevin Hassett’in açıklamalarına göre, 50’den fazla ülke, Trump’ın yürürlüğe koyduğu tarifeleri görüşmek üzere Beyaz Saray ile iletişime geçti.
GÜMRÜK VERGİLERİYLE YENİ TİCARET POLİTİKASI
Trump, 2 Nisan’da imzaladığı bir kararnameyle, ABD’ye ithal edilen ürünlerde kapsamlı bir tarife uygulamasına geçti. Yeni düzenleme ile ithalat yapılan ülkelere yönelik vergi oranları yüzde 10 ile yüzde 50 arasında değişiyor.
Tarife oranları, Avrupa Birliği için yüzde 20, Çin için yüzde 34, Vietnam yüzde 46, Tayvan yüzde 32, Japonya yüzde 24, Hindistan yüzde 26, Güney Kore yüzde 25, Tayland yüzde 36, İsviçre yüzde 31, Endonezya yüzde 32, Malezya yüzde 24, Kamboçya yüzde 49, Güney Afrika yüzde 30, Bangladeş yüzde 37 ve İsrail için yüzde 17 olarak belirlendi.
Ayrıca Türkiye, Birleşik Krallık, Brezilya, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Yeni Zelanda, Mısır ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden yapılan ithalata da yüzde 10 oranında gümrük vergisi uygulanması planlanıyor.