Gençler arasında kanserin yaygınlaşması son on yılda büyük bir ivme kazandı. Özellikle 25-49 yaş grubu arasında kolon kanseri hastalarının 24 ülkede sayıları yükseldi.
Erken Yaşta Kanser Arttı
Amerikan Kanser Derneği (ACS) ile Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı’nın (IARC) 50 ülkeyi kapsayan incelemesinin ilk sonuçları Eylül ayında açıklandı. Bulgular, tıp dünyasında gerilime sebep oldu. Bu ülkelerden 14’ünde artış eğilimi yalnızca genç yetişkinlerde görüldü. İlginç olan yaşı daha yüksek yetişkinlerin kanser olma eğiliminde bir artış görülmedi.
Gençlerin diğer kanser türlerinden kaynaklı hastalanma oranları da yüksek görülüyor. En yaygın türlerden biri de meme kanseri olarak biliniyor.
Uluslararası tıp dergisi Lancet’te yayımlanan bir araştırmaya göre ABD’de özellikle X kuşağı (1965-1980 arasında doğanlar) ile Y kuşağı (1981-1996 doğumlular) arasında 17 farklı kanser türünde düzenli bir artış kayda geçti.
David Cox'un haberinde yer alan bilgilere göre araştırmalar, bu eğilimin ilk olarak 1990’lı yıllarda başladığını gösteriyor. Yapılan bir çalışmada, 1990-2019 arasında genç yaşta baş gösteren kanser vakalarındaki artış yüzde 79 olarak belirlendi.
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) doktorlara genç hastaları gördüklerinde kaygı yaratabilecek bazı semptomları daha fazla dikkate almaları uyarısında bulunuyor.
YANLIŞ BESLENME ALIŞKANLIKLARI DA KANSERİ TETİKLİYOR
Erken yaşta kanser vakalarını araştıran Harvard Üniversitesi’nden Patoloji Uzmanı Profesör Shuji Ogino: “Genel olarak bulgular yaşam şeklindeki değişiklerin etkisine işaret ediyor. Çok fazla işlenmiş gıda ve şeker yemenin kan şekerini yükselttiğini ve insülin direncine yakalanmanın da sadece diyabet değil kanser riskini de artırdığını biliyoruz” diyor.
Öte yandan obezitenin tek başına genç vakalardaki artışı açıklamak için yeterli olmadığı öğrenildi.