İsmail Özer: "İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürü Hayati Önem Taşıyor"

28 Nisan Dünya İş Sağlığı ve Güvenliği Günü vesilesiyle, TİM OSGB Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özer, Ankara Net Haber muhabiri Cansel Yıldız’a özel açıklamalarda bulundu. Özer, Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği konusunda yapılan önlemleri ve alınan mesafeyi değerlendirdi.

İsmail Özer, iş sağlığı ve güvenliğinin önemine dikkat çekerek, bu kültürün devletin çeşitli kurumları tarafından desteklendiğini belirtti. 26 yıl boyunca Çalışma Bakanlığı'nda iş güvenliği müfettişi olarak görev yapan Özer, Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının başlangıcından günümüze kadar büyük bir yol kat edildiğini ifade etti.

Ismail Özer 28 Nisan Iş Sağlığı Günü

Yarışmadan ayrılmasının sebebi belli oldu: Kenan İmirzalıoğlu setlere geri dönüyor! Yarışmadan ayrılmasının sebebi belli oldu: Kenan İmirzalıoğlu setlere geri dönüyor!

"İnsanın sağlığı çok kıymetli. Devlet, insan sağlığını korumak için sürekli denetimlerini yapmaktadır." diyen Özer, iş sağlığı güvenliği uzmanlarının, insanların hastanelere gitmemesi, sakat kalmaması ve hasta olmamaları için büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi. 2012 yılında çıkarılan iş sağlığı güvenliği kanununun, farkındalığın artmasında önemli bir rol oynadığını dile getiren Özer, işverenlerin bu konuda daha fazla sorumluluk taşıması gerektiğini vurguladı.

İsmail Özer, iş sağlığı ve güvenliği konusunda mevzuat açısından bir eksiklik bulunmadığını ancak uygulama noktasında sıkıntılar yaşandığını belirtti. Özellikle küçük ölçekli ve merdiven altı iş yerlerinde, işverenlerin bu konuda daha fazla duyarlılık göstermesi gerektiğini ifade etti. "İşverenler artık iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarını külfet olarak görmemelidir. Bu bir yatırımdır ve uzun vadede iş yerlerini korur." şeklinde konuştu.

Çalışanlar İçin En Önemli Tedbir: Farkındalık

Özer, çalışanlar için de kritik bir mesaj verdi. İşçilerin sağlıklarını koruma konusunda daha bilinçli olmaları gerektiğini ifade eden Özer, "Çalışanlar, tehlikeleri göz önünde bulundurmalı ve tedbirlerini almalıdır. Bir ateşe elini soktuğunda, elinin yanacağını düşünmek mecburiyetindedir." dedi.

Ayrıca, devletin iş sağlığı güvenliği konusunda daha fazla denetim yapması gerektiğini söyleyen Özer, eğitimlerin bu alanda farkındalık yaratmada önemli bir rol oynadığını belirtti. "Eğitimler zaman kaybı değil, can kaybını engellemenin bir yoludur." dedi.

Iş Sağlığı Güvenliğiİşverenler ve Çalışanlar İçin Çözüm Önerileri

İsmail Özer, iş sağlığı ve güvenliğini artırmak için üç temel unsurun bir arada çalışması gerektiğini söyledi: "İşçi, işveren ve devlet." Bu üçlü iş birliğinin, iş sağlığı güvenliği kültürünün gelişmesinde büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Özer, her bireyin sorumluluk alarak bu kültürü içselleştirmesi gerektiğini ifade etti.

Sağlıklı ve Güvenli Bir Çalışma Hayatı İçin İş Birliği Şart

Özer, son olarak iş sağlığı ve güvenliği kültürünün tam anlamıyla oturabilmesi için "herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini" söyledi. "Bizim işimiz, insanların sağlığını korumak ve onları hastanelere gitmekten, sakat kalmaktan ve hasta olmaktan korumaktır." diyerek açıklamalarını sonlandıran İsmail Özer, iş sağlığı ve güvenliği konusunda toplumun her kesiminden daha fazla duyarlılık ve dikkat beklediğini ifade etti.

Kaynak: Cansel Yıldız