Veteriner hekimliğin toplum sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığı açısından taşıdığı yaşamsal öneme dikkat çekmek, mesleğin karşı karşıya olduğu sorunları gündeme taşımak ve veteriner hekimlik mesleğinin geleceğini konuşmak amacıyla, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nde düzenlenen kutlama programı Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Sunuculuğunu Ziraat Mühendisi Yeliz Yılmaz’ın yaptığı program kapsamında mesleki sorunlara dikkat çeken video gösterimleri, açılış konuşmaları, bilimsel sunum ile basın ve hizmet ödüllerinin takdimi gerçekleştirildi.

Tvhb Dünya Veterine Hekimler Günü Ogm Ali Eroğlu Ibrahim Yumaklı

Açış konuşmasını Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu’nun yaptığı programda Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı da katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.

Bakan Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı Bakan Işıkhan duyurdu: Bir SMA ilacı daha geri ödeme listesine alındı

Yoğun Katılıma sahne olan etkinlikte, TVHB Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen, “Yapay Zekâ ile Güçlenen Ekip: Geleceğin Veteriner Hekimliği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

20250426 130741

HASSAS HAYVANCILIĞA ÖNEM VERİLMELİ

Sunuma ilişkin olarak ankaranethaber.com muhabirine açıklamalarda bulunan TVHB Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Begüm Yurdakök Dikmen, Dünya Veteriner Hekimler Günü’nün bu yılki ana temasının “Hayvan Sağlığı Bir Ekip İşidir” olduğunu belirterek, “Şu an ekibin en değerli üyelerinden biri artık Yapay Zekâ (Artificial Intelligence/AI). Yapay zekâyla veteriner hekimlik arasında doğrudan bir ilişki bulunuyor. Artık çok fazla veriyi, çok farklı düzeyde işleyip, bizi hastalıkların kontrolüne, önlem alınmasına ve tedavi aşamalarına yönlendirebilecek veriyi sunan bir sistemden bahsediyoruz. Hekimlerin eğitim bilgileri içerisinde her alanda, örneğin üreme sağlığı, örneğin iç hastalıkları, radyoloji gibi pek çok alanda bu uygulamalar dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygınlaşıyor ve verim bazında bunların takip edilmesi, kullanılması önemli. Ülkemizde hayvancılığın geliştirilebilmesi için hassas hayvancılığa, hem eğitim düzeyinde, hem bakanlık düzeyinde, hem yatırım düzeyinde önem verilmesi oldukça önemli. Birim hayvan başına aldığımız süt verimi, buzağı kayıpları, karkas verimi göz önünde bulundurulduğunda, hem yetiştiricilik, hem de sağlık aşamalarında, karar alma noktasında bu uygulamaları daha iyi bilmemiz ve birlikte çalışmamız gerekiyor.” dedi.

20250426 130736

BİLGİ İŞLEME EKSPONANSİYEL DÜZEYDE ARTIYOR

Yapay Zekâyla ilgili geçmişte yapılan tahminlere de değinen Begüm Yurdakök Dikmen, “Birkaç farklı araştırmacının belirttiği üzere ki, bu 1999 yılında yapılan bir öngörü, yapay zekâ 2045 yılında tüm insan beyninin sunacağı bilgi işleminin, işleme kısmını geçeceğine dair. Şu anda bir insanı geçmeye çok yakın bir noktadayız günümüzde. 2045’te tüm insanların bu işleme yapısını geçecek şekilde, bu bilgi işleme eksponansiyel düzeyde artıyor. Yani çok hızlı bir artış söz konusu burada. Dolayısıyla bu artışı bizim bir şekilde yakalamamız gerekiyor. Yani biz şu anda diyoruz ya örneğin hayvanın bir lokasyon üzerindeki değişikliği, hareket verisi, ruminasyon, çiğneme, yemleme, atlama birçok sensörler üzerinde aldığımız verilerle bir olası hastalığı ilişkilendirebiliyoruz. Ve/veya yaptığımız tedavinin iyi olup olmadığını görebiliyoruz. Bu Yapay Genel Zekâ (Artificial General Intelligence/AGI) diye geçiyor şu anda.

20250426 120730

Yapay Süper Zeka (Artificial Super Intelligence/ASI) ise, bu sistem çiftliğin dışında sizin ekolojik düzeydeki değişikliklerinizi farklı hayvan interaksiyonları sonucunda neler olabileceğini yorumlayabilecek bir düzeye gelecek, bu Yapay Süper Zekayla birlikte. Ve bizim bilemediğimiz sorunları tespit edecek. Biz şu anda kendi sorunlarımıza cevap arıyoruz. Ama bu Yapay Süper Zekâyla bizim şu anda farkında olmadığımız tüm sistemleri algılayarak, aynı anda analiz ederek, bizim öngöremediğimiz sorunlar üzerine bize çözüm önerileri oluşturacak Yapay Süper Zekâ sisteminden bahsediyoruz. Dolayısıyla biz şu anda hekimler olarak, bunun temel bilgilerini, dijitalizasyonla ilgili etkin yeterlilikleri, bununla ilgili etik değerleri, ülkemiz için oluşabilecek bir takım verinin sahibiyeti noktasındaki tehditleri, ulusal güvenlik tehditlerini, bunlarla ilgili önlemler alacak ve kendimizi bu bilim alanında geliştirecek uzmanlara ihtiyacımız var ve hepimizin bakış açısını, şu anda sahada olan hekimlerin bakış açısını da sürekli eğitimlerle, bu alanda geri kalmamak için ilerletmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

20250426 12290920250426 131229

Muhabir: Necdet Gürsoy