Dursun Çiçek, hem askerlik kariyerindeki başarıları hem de sonrasında yaşadığı hukuki süreçlerle Türk siyasi tarihinin önemli aktörlerinden biri olmuştur.
Dursun Çiçek Aslen Nereli?
Dursun Çiçek, 25 Ocak 1960'ta Tokat'ta doğmuş bir Türk asker ve siyasetçidir. Hem askerlik kariyerindeki başarıları hem de siyasi yaşamıyla dikkat çekmiştir. İşte Dursun Çiçek’in yaşam öyküsü ve kariyerine dair detaylar...
Dursun Çiçek Rütbesi
Ortaöğrenimini Sivas Yıldızeli Pamukpınar Öğretmen Okulu'nda tamamlayan Dursun Çiçek, 1976 yılında Kara Harp Okulu'na katıldı. 1980'de devre üçüncüsü olarak mezun oldu. Mesleki kariyerine Foça Amfibi Tugayında Takım Komutanı olarak başladı ve 1984-1988 yılları arasında Deniz Harp Okulu Bölük Komutanı olarak görev yaptı.
Daha sonra Harp Akademisi'ne giren Çiçek, 1990 yılından itibaren 4 yıl süreyle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığında Tatbikat Proje Subayı olarak çalıştı. 1997-1998 yıllarında Tiran’daki Çok Uluslu Yardım Kuvveti'nde görev alarak uluslararası alanda da tecrübe kazandı.
2004 yılında Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı görevine atanan Çiçek, askeri kariyerinin bu döneminde dikkat çeken projelerde yer aldı. Ayrıca, 2005 yılında Çukurova Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı'nda doktora yaparak akademik birikimini artırdı.
Dursun Çiçek Ergenekon Davası
Dursun Çiçek’in adı kamuoyunda ilk kez 2009 yılında yayınlanan "İrticayla Mücadele Eylem Planı" başlıklı belgeyle gündeme geldi. Bu belge, Taraf Gazetesi tarafından yayınlanmış ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) ile Gülen hareketine yönelik komplo planları içerdiği iddia edilmişti.
Belge üzerindeki imzanın Çiçek’e ait olup olmadığı uzun süre tartışıldı. Adli Tıp Kurumu ve Jandarma Kriminal Dairesi, imzanın Çiçek’e ait olduğu yönünde raporlar sundu. Ancak ilerleyen süreçte dava, birçok tartışmalı karara ve itiraza sahne oldu.
2013 yılında sonuçlanan Ergenekon Davası’nda, Çiçek ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Ancak Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 2016 yılında yerel mahkemenin kararını bozarak Ergenekon sürecindeki hukuki yanlışlıkları ortaya koydu.
Dursun Çiçek Balyoz Davası
Dursun Çiçek, aynı dönemde görülen Balyoz Davası kapsamında da 16 yıl hapis cezası aldı. Ancak, Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı sonrasında 2014 yılında dava yeniden görülmeye başlandı. Çiçek, 2015 yılında tüm suçlamalardan beraat etti.
Dursun Çiçek Hangi Partiden?
Askerlik kariyerinin ardından Dursun Çiçek, 2015 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) saflarına katıldı. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde İstanbul Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) girdi.
Dursun Çiçek Alevi mi?
Dursun Çiçek'in Alevi mi Sünni mi olduğuna dair araştırmalar yapılmaktadır. Ancak Çiçek'in Alevi olup olmadığına ilişkin kesin bir bilgi bulunmamaktadır.