Ege Denizi'nde ardı ardına gerçekleşen 4.0 ve üzeri büyüklükteki depremler, Santorini ve çevresindeki volkanik hareketlilikle ilgili endişeleri artırıyor. Uzmanlar, denizaltında meydana gelen gaz çıkışlarının sürdüğünü ve volkanik aktivitenin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Jeologlar tarafından yapılan analizler, volkanik patlamalar sonucu oluşan ve "kaldera" olarak adlandırılan yapının kaymaya başladığını gösteriyor.

Santorini Yanaradağ

BİLİM İNSANLARINDAN UYARI

Yunanistan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, ağustos ayından bu yana volkanik yapıda kayda değer değişimler gözlemlendiğini belirtti. Ganas, "Bu hareketlenmeler bir tür teşvik sonucunda ortaya çıkıyor. Şu an için büyük bir tehlikeden söz edemeyiz. 2011-2012 yıllarında benzer değişimler yaşandı ancak herhangi bir patlama gerçekleşmedi. Yine de bu önemli bir gelişme ve süreci yakından takip etmeliyiz" dedi. Bilim insanları, bu değişimlerin magmanın mantodan yüzeye doğru hareket etmesiyle ilişkili olabileceğini öngörüyor.

Gazze’ye göz diken Trump’a Devlet Bahçeli’den anlamı yanıt: Gazze toprağı imara açılacak arsa değildir" Gazze’ye göz diken Trump’a Devlet Bahçeli’den anlamı yanıt: Gazze toprağı imara açılacak arsa değildir"

Santorinii

VOLKANİK PATLAMA İHTİMALİ GÜNDEMDE

Yunan bilim insanı Kostas Synolakis, bölgede bir volkanik patlamanın mümkün olduğunu ancak bunun büyük bir etkiye sahip olmayacağını ifade etti. Synolakis, "Yaz aylarından itibaren Kaldera bölgesinde zeminde deformasyon gözlemleniyor. Ayrıca Kolumbo'da deniz tabanından gaz çıkışları mevcut. Sismik hareketler ve volkanik sıvıların yükselişi birleştiğinde, volkanik bir patlama olasılığı artıyor. Ancak bunun büyük bir güçte olacağını düşünmüyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi