İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik devam eden yolsuzluk soruşturmasında dikkat çekici yeni iddialar ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Ekrem İmamoğlu’nun “kasası” olarak anılan Adem Soytekin’in, Keleşoğlu Holding’e bağlı Eston Yapı’dan 60 milyon TL değerinde 3 adet daireyi baskı ve tehdit yoluyla haraç olarak aldığı ileri sürüldü.
‘KREŞ PARASI’ TALEPLERİYLE BAŞLADI
İddialara göre olay, Eston Yapı’nın Büyükçekmece bölgesinde yürüttüğü lüks konut projesi “Deniz İstanbul”un inşaat sürecinde başladı. Projenin tamamlanma aşamasında, Adem Soytekin’in firma üzerinde baskı kurmaya çalıştığı ancak ilk girişimlerinde başarılı olamadığı ifade edildi.
İmamoğlu’nun 2019’da İBB Başkanlığı koltuğuna oturmasının ardından, 2020 yılında Soytekin’in Eston Yapı yetkililerini tekrar arayarak, bu kez “kreş yapımı için bağış” adı altında para talep ettiği, olumsuz yanıt alınca ise şirketten doğrudan 3 adet 3+1 daire ya da bedeli karşılığında nakit ödeme istediği iddia edildi.
İDDİAYA GÖRE İMAMOĞLU DEVREYE GİRDİ
İddialara göre Soytekin, Eston Yapı’nın talepleri geri çevirmesi üzerine, firma sahibinin ofisinde Ekrem İmamoğlu’nu telefonla arayarak konuşmayı hoparlöre verdi. Bu görüşme sırasında Soytekin’in, “Başkanım, kreş yapmayacaklarmış, anlaşamıyoruz” sözleriyle firmayı İmamoğlu’na şikayet ettiği; İmamoğlu’nun ise “Kreş yapmıyorlarsa ben de o projeyi yaptırmayacağım” ifadeleriyle firmaya üstü kapalı bir tehdit yönelttiği iddia edildi.
3 LÜKS DAİRE BEDELSİZ DEVREDİLDİ, FİRMA SONRADAN GERİ SATIN ALDI
İddialar bununla da sınırlı kalmadı. Firma yetkililerinin üzerindeki baskı ve tehditler sonucunda, 2020 yılında Deniz İstanbul Projesi kapsamında Mercan Konakları’nda yer alan E4, F3 ve F2 bloklarındaki üç adet daire, piyasa değeri yaklaşık 60 milyon TL olmasına rağmen, Sulkar İnşaat isimli firmaya devredildi. Şirketin tapu kayıtlarına göre bu firmanın sahibi Adem Soytekin olarak gösterildi.
Dairelerin kısa süre içinde düşük fiyatlarla satışa çıkarılması üzerine Eston Yapı yönetiminin, projeye zarar gelmesini önlemek amacıyla daireleri tekrar piyasa değerleri üzerinden geri satın aldığı belirtildi.
SAVCILIK DOSYASINDA TEHDİT KAYITLARI VE MASAK RAPORU DA YER ALDI
Yaşanan bu süreçte, iddialara konu olan telefon konuşmalarının ve para hareketlerinin Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporlarıyla belgelendiği, bu belgelerin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma dosyasına eklendiği öğrenildi.