Yeni partinin kuruluş dilekçesinin, 10 Ocak Cuma veya 13 Ocak Pazartesi günü İçişleri Bakanlığı’na sunulması planlanıyor. Bu birleşmenin ardından üç partinin genel başkanları birlikte bir basın açıklaması yapacak. Yeni parti için düşünülen isimlerden "Yeni Yol" önerisinin ön plana çıktığı belirtiliyor.

BAŞKANLIĞI YAPACAK İSİM MİLLETVEKİLİ OLMAYACAK

Kurulması planlanan yeni partinin isminde "parti" kelimesinin yer almaması için özen gösteriliyor. Her üç partiden 13’er kişinin yer alacağı bir kurucular listesi oluşturulacak ve toplamda 39 veya 40 kişi partinin kurucusu olacak. Ayrıca, genel başkanlık görevini milletvekili olmayan bir ismin üstlenmesi bekleniyor.

Images (8)-5

PARTİLER TAMAMEN KAPANMAYACAK

Yeni parti kurulduktan sonra, Gelecek, Saadet ve DEVA partilerinden seçilmiş milletvekilleri, TBMM Başkanlığı’na dilekçe sunarak yeni partide çalışmalarını sürdürecek. Böylece TBMM’de "Yeni Yol" adıyla bir grup oluşturulması hedefleniyor. Ancak Saadet, Gelecek ve DEVA partileri tüzel kişiliklerini korumaya devam edecek.

ORTAK AÇIKLAMA YAPACAKLAR

Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı’na sunulmasının ardından, Ahmet Davutoğlu, Mahmut Arıkan ve Ali Babacan’ın bir araya gelerek kamuoyuna açıklama yapması planlanıyor. 

Başkentte "Koç" Zirvesi Başkentte "Koç" Zirvesi

Images (7)-8

İSTİFA DALGASI SÜRÜYOR

Üç partinin milletvekilleri arasında yeni çatı partiye yönelik çekinceler bulunuyor. Saadet Partisi’nin 9, DEVA Partisi’nin 12 ve Gelecek Partisi’nin 9 milletvekili bulunuyor. Ancak her partiden 1 veya 2 milletvekilinin birleşmeye karşı olduğu, bu isimlerin kendi partilerinde çalışmalarına devam edeceği ifade ediliyor.

Gelecek Partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin, yeni partide görev almayacağını duyurduğunu ve bu kararını Genel Başkan Ahmet Davutoğlu ile de paylaştığını açıkladı. DEVA Partisi’nde ise son haftalarda yaşanan istifalar dikkat çekiyor. Mustafa Yeneroğlu’nun ardından Burak Dalgın ve Selma Aliye Kavaf’ın da istifası, çatı partiye yönelik tepkilerle ilişkilendiriliyor.

MECLİS GRUPLARINDA KARMAŞA

Son dönemde Gelecek Partisi’nden istifalar nedeniyle TBMM’deki grup çalışmaları kesintiye uğramış, ancak DEVA Partisi’nden bazı milletvekillerinin Saadet Partisi’ne katılmasıyla bu gruplar yeniden oluşturulmuştu. Yeni partinin kurulmasıyla birlikte TBMM’de bu dinamiklerin nasıl şekilleneceği merak konusu.

Kaynak: Haber Merkezi