Çankırı'nın o iki ilçesinde eğitime ara verildi Çankırı'nın o iki ilçesinde eğitime ara verildi

Gölbaşı’nda bir kooperatife sağlanan imar artışı ve bu karara bağlı rant iddiaları, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. İlgili kararla birlikte bir arazinin inşaat alanının yaklaşık 12 katına çıkarıldığı belirtilirken, bu durumun milyarlarca liralık bir rant yarattığı iddia ediliyor.

2016'da Alınan Karar Tartışmaların Fitilini Ateşledi

2016 yılında, Gökçek’in belediye başkanlığı döneminde alınan bir meclis kararıyla Gölbaşı’ndaki bir kooperatife ait 12 bin 500 metrekarelik inşaat alanı, 152 bin 100 metrekareye çıkarıldı. Bu artışla birlikte planlanan konut sayısı 63’ten 845’e yükseltildi. Bu durum, yıllar sonra bile “Bu kadarına da pes” dedirten bir rant iddiası olarak gündeme yansıdı.

Plan Notlarıyla Ayrıcalıklar mı Sağlandı?

Karara ek olarak, kooperatif için bazı imar notlarıyla ek haklar sağlandığı görüldü. Bu ayrıcalıklar arasında 6 bin metrekarelik ticaret alanı ve 120 bin metrekarelik ek inşaat hakkı yer aldı. Ayrıca plan notlarıyla, sosyal tesisler ve ek yapılar için “emsal dışı” olarak nitelendirilen ayrıcalıklar tanındı. Bu düzenlemeler, projenin çok daha kârlı hale gelmesine olanak sağladı.

Proje Duraksadı, Yeniden Başladı

Projenin yasal süreci ise yıllardır devam ediyor. 2021’de TMMOB Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava sonucunda yürütmeyi durdurma kararı verilmişti. Ancak kooperatifin itirazı üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi, 2023 yılında projenin devam etmesine hükmetti. Bu karar sonrası kooperatif, mevcut belediyeye yeniden başvuruda bulundu.

Kat Yüksekliği Tartışması

2016’da sınırsız kat yüksekliği izni verilen projede, 2020 yılında çıkan yeni düzenlemeyle kat yüksekliği belirleme zorunluluğu getirildi. Mevcut belediye, dosyayı imar komisyonunda incelerken kooperatifin 30 kat izni talep ettiği belirtiliyor. Belediyenin vereceği karar, kamuoyunda merakla bekleniyor.

‘Hukuki Süreç Başlatılmıyor’ Eleştirisi

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi ve harita mühendisi İbrahim Uyar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geçmişteki bu imar kararlarına karşı hukuki adımların atılmamasını eleştirdi. Uyar, şöyle dedi:

"Günümüz gündeminde konserler görüşülürken geçmişten günümüze miras olarak kalan ve halen işlemleri devam eden imar rantları maalesef gündeme gelmemekte. Bu işleri yapan insanlarla ilgili de hiçbir hukuki süreç başlamamaktadır. akribi rantın milyarlarca lirayla ölçüleceği bu dosyalar maalesef günümüzde gündeme gelmiyor. Bu kadar yanlışlığa rağmen mahkemeler de bu planların devamı konusunda karar alabiliyorlar"

Kaynak: Cumhuriyet