Gazetecilik hayatında yaptığı yorumlarlar gündeme gelen Mahmut Övür'ün kim olduğu merak edilen konular arasında yerini alıyor: Mahmut Övür kimdir? Gazeteci Mahmut Övür kaç yaşında nereli? merak edilen soruların cevapları...

MAHMUT ÖVÜR KİMDİR?

Mahmut Övür, 13 Mayıs 1956'da Kars'ın Cala köyünde doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Kars ve Erzurum'da tamamladı. 1982 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nden mezun oldu.

Gazeteciliğe 1982 yılında Türk Haber Ajansı'nda başladı. Askerlik görevini tamamladıktan sonra 1984 yılında Türkiye'nin etkili haber dergisi Nokta'da çalıştı. Bir süre adliye ve polis haberlerinde yer aldıktan sonra, Türkiye'nin karanlık tarihinin bir parçası olan yeraltı dünyasının izini sürdü. Devlet içindeki yasadışı örgütler. Daha sonra yerel yönetimleri ve siyaseti takip etmeye başladı.

Bu dönemde Türkiye'nin temel sorunları olan dini gruplar, Kürtler, Aleviler gibi birçok önemli habere yer verdi.

1987 yılında İran-Irak savaşı sürerken Mesut Barzani ve Celal Talabani ile görüşmeye gittiği İran'ın Urumiye kentinde gözaltına alındı ​​ve 11 gün gözaltında kaldı.

1989 yılında bir öğrenci yurdu hakkında yaptığı skandal haberle "Bülent Dikmener Haber Ödülü"nü aldı. Yaklaşık 7 yıl burada çalıştıktan sonra 1991 yılında Nokta dergisinden ayrılarak Türkiye'nin ilk özel televizyon kanalı Star TV'nin "Özel Haber" ekibine katıldı. Daha sonra 1992 yılında Türkiye'nin ikinci özel televizyon kanalı olan Kanal 6'nın kuruluşuna katıldı. 1993 yılında atv Televizyonuna geçti.

"Adliye Koridorları", "Kayıp Aranıyor", "Acil Servis" gibi birçok programın yönetmenliğini yaptı. "Adliye Koridorları" programıyla 1995 MGD "Altın Hedef" ödülünü kazandı.

Türkiye'nin faili meçhul cinayetlere sürüklendiği 1991-96 yıllarını yakından takip etti ve 1996'da patlak veren Susurluk skandalıyla ilgili önemli haberlere imza attı. Skandalın kilit isimlerinden Abdullah Çatlı'nın ilk video görüntülerini yayınladı. Türkiye'de. 1997 yılında bu olay nedeniyle vuruldu ve bir süre çalışamadı.

1998 yılında atv televizyonunun özel haber müdürü ve daha sonra haber müdürü oldu. 1999 yılında bir yıl süreyle Kanal 6'da Genel Haber Müdürü olarak görev yaptıktan sonra yazılı basına geri döndü.

Sabah gazetesinde özel haber müdürü olarak çalıştıktan sonra 2004 yılında bugünkü köşe yazarlığına başladı. Siyasi çevreler, Cumhuriyet Halk Partisi ( CHP) ve Kürt sorunu üzerine yazıları dikkat çekti.

SETA Vakfı'nın "12 Eylül - 12 Haziran Siyasi Partiler 2011" analizine "CHP ne kadar değişiyor?"

Yazarlık hayatı boyunca Türkiye'nin temel sorunlarıyla yüzleşme süreci, vesayete karşı mücadele ve demokratikleşme üzerine onlarca makale yazdı.

2007 yılındaki 367 krizinden sonra birçok panel, etkinlik ve televizyon programında yorumcu olarak yer aldı. Türkiye'nin yeni anayasa arayışlarının en etkili örneği olan “Yeni Anayasa Platformu”nda da yer aldı. Halen “Barışa Bak Platformu”nun (Barışı Arayın Platformu) aktif bir üyesidir.

Halen a Haber'de "Birlikte bakalım" ve "Çözüm Masası" programlarının sunuculuğunu yapmaktadır.

Mahmut Övür "@mahmutovur" kullanıcı adı ile Twitter kullanırken, Övür'ün son paylaşımı şu şekilde:

Muhabir: Haber Bülteni