26 Haziran 1971 tarihinde Sakarya'da, Kafkas kökenli Rizeli bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Sedat Peker'in hayatı, suçlarla dolu bir geçmişe sahiptir. '90'lı yıllardan itibaren adı, JİTEM, Susurluk çetesi ve faili meçhullerle birlikte anılan dönemlerde, birçok suça karışmıştır.

Sedat Peker, suç dünyasında 'Reis' lakabıyla tanınır. Bu lakabı, mahkeme kararıyla isminin önüne ekletmiştir. Abdullah Topçu cinayetinden adam öldürmeye, azmettirmeye, tehditle tahsilat yapmaktan zorla alıkoymaya kadar birçok suçla ilişkilendirilmiştir.

Suçları nedeniyle Romanya'ya kaçan Peker, daha sonra teslim olacağını bildirerek 1998 yılında Türkiye'ye getirilmiş ve örgütlü suç kapsamında yaklaşık 9 ay tutuklu kalmıştır. Serbest bırakıldıktan sonra ise 2005 yılında tekrar tutuklanmış ve "organize suç örgütü kurmak ve yönetmek" dahil bir dizi suçtan 14 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştır. Ancak bu ceza daha sonra 1 yıl 3 aya indirilmiştir.

2012 yılında Ergenekon davasında "silahlı örgüt üyesi olmak" suçundan tutuklanan Peker, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. 17-25 Aralık süreciyle patlak veren "Gülen Cemaati" ile AKP iktidarı arasındaki kavga sonucunda Ergenekon davasında yaşanan tahliyelerle birlikte cezaevinden çıkan Peker, kamuoyu önünde "hayırsever bir iş insanı" rolüne bürünmüş, Saray (Cumhurbaşkanlığı Külliyesi) düğünlerinde boy göstererek AKP'ye destek vermek için mitingler düzenlemiştir. Ayrıca Barış Akademisyenleri hedef alarak tehditler savurmuş, cezaevlerindeki kişileri bayrak direklerine asmaktan bahsetmiş ve bazı gazetecilere de ölümle tehditlerde bulunmuştur. Halka silahlanma çağrıları yapmıştır. Ancak bu tehdit ve açıklamalar üzerine yapılan suç duyuruları takipsizlik veya beraat ile sonuçlanmıştır.

Ocak 2020'de Berat Albayrak ve "Pelikancılar" tarafından hedef alındığını iddia eden Peker, yurt dışına kaçmıştır. Bu süreçte Karadağ, Kosova, Makedonya gibi ülkelerde ikamet ettiği basına yansımıştır. Aynı dönemde, Alaattin Çakıcı'nın cezaevindeyken sarf ettiği "Ona etek giydireceğim" sözlerinin ardından sosyal medyada "mafya savaşları" ile gündeme gelmiş ve Türkiye ve Almanya'daki çetecilerle videolu polemiklere girmiştir. MHP'nin girişimiyle hazırlanan infaz düzenlemesiyle Alaattin Çakıcı, 16 Nisan 2020'de tahliye olmuş ve Peker'in Çakıcı ile "barıştığı" iddia edilmiştir. Çakıcı, bir süre sonra Bodrum Yalıkavak Marina'da Mehmet Ağar, Korkut Eken ve Engin Alan ile birlikte bir araya gelmiş ve poz vermiştir.

9 Nisan 2021'de, Sedat Peker grubundan 63 kişiye yönelik İstanbul merkezli 5 ilde operasyon düzenlenmiş ve Peker'in ailesinin yaşadığı Beykoz'daki villasında da arama yapılmıştır. Bu operasyonun ardından, Peker 2 Mayıs'tan itibaren YouTube hesabından bir dizi video yayımlamaya başlamış ve ciddi iddialar ortaya atmıştır. Peker'in bu videolarında Birleşik Arap Emirlikleri'nde, Dubai'de bulunduğunu belirtmiştir.

Özellikle 2000'li yılların sonlarına ve 2010'ların başlarına denk gelen ortaokul ve lise yıllarında, Sedat Peker ismi gençler arasında oldukça tanıdık bir isim olmuştur. Kurtlar Vadisi dizisinin reyting rekorları kırdığı, vatan-millet-Sakarya edebiyatı yapıp para içinde yüzen eli kanlı mafyatik karakterlerin rol modeli olduğu dönemde, "Ülkücü/Turancı çetelerin" okullarda etkili olduğu "AKP Türkiye'si"nde Sedat Peker ismi önemli bir ağırlığa sahipti. Suça sürüklenen, kavgada dayak yemekten korkan veya Sedat Peker'in yeğeni olduklarını veya Peker'in yeğeniyle arkadaş olduklarını iddia eden gençler, sayıları binleri bulan bir grup oluşturmuş ve Türkiye'nin internet geyiği (meme) tarihinde önemli bir yer edinmiştir.

SEDAT PEKER NEDEN KAÇTI?

12 Mart 2005'te Ergenekon davasından 9 yıl hapis yatan Sedat Peker, 10 Mart 2014'te tahliye edildi.Cezaevinden çıktıktan sonra 5 yıl boyunca iş insanı olarak çalışmalarını sürdürdü.30 Kasım 2019'da yurt dışına kaçtı. Neden yurt dışına kaçtığına dair farklı iddialar bulunmaktadır.

T24 haber sitesinde köşe yazarı olan eski polis muhabiri Tolga Şardan'a göre olaylar, 2019 yılında yaşanan bir alacak verecek meselesi ile başladı. Emniyet kayıtlarına göre, 2019'da iki iş insanı arasında ticari bir anlaşmazlık çıkıp taraflardan birisi Sedat Peker'i devreye soktu. Devreye giren Peker, karşı iş insanından yüklü miktarda para talep etti. Bu talep karşısında iş insanı İstanbul Adalet Sarayına gidip Peker'den şikâyetçi oldu.

Böylelikle 2014'ten sonra ilk defa 2019'da Sedat Peker hakkında organize suç örgütü liderliği iddiasıyla yeni bir soruşturma açıldı.Belli bir süreçten sonra Peker'den şikâyetçi olan iş insanı, borcunu karşı tarafa ödeyip şikâyetinden vazgeçti. Ancak savcılık dosyayı kapatmayıp dosya üzerinden çalışmaya devam etti.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının, İstanbul Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şubesi'ni yetkilendirdiği süreçte Peker'le ilgili başka olayların delillerine ulaştı.

Independent gazetesine göre ise ilk soruşturma bir şikayet ile başladı. Gelen şikayeti değerlendiren emniyet mensupları 17 Eylül 2018 - 14 Haziran 2019 tarihleri arasında 10 ay boyunca Peker ve adamlarını teknik takibe aldı.

Yaklaşık 19 ay devam eden soruşturma kapsamında 9 Nisan 2021 tarihinde Peker ve adamlarına bir operasyon düzenlendi. Gözaltına alınan 61 şüpheliden 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Dinlenmeler ve çalışmalar sonucu hazırlanan ve yargı makamlarının talebine rağmen kendilerine ulaştırılmayan dosya ve fezleke, ancak 17 Nisan 2021 tarihinde savcılığa teslim edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı dosyanın kendilerine ulaşmasının ardından 15 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker hakkında kırmızı bülten talep etti.

Peker ve adamlarına yönelik bir diğer dosya ise Bursa’da açıldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun TRT yayınında “Köfteci Yusuf’a çökeceklerdi” diye anlattığı dosya Köfteci Yusuf olarak bilinen iş insanı Yusuf Akkaş’ın 24 Aralık 2019 tarihli şikayeti üzerine açıldı. 25 Aralık’ta emniyetin başsavcılığı bilgilendirmesiyle Peker ve adamları hakkında başka bir soruşturma başladı.

Soruşturma kapsamında 2020 Temmuz ayında düzenlenen operasyonda 18 kişi gözaltına alındı. Peker yurtdışına çıktıktan sonra gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerden 9’u tutukladı.

Bursa soruşturmasında Sedat Peker ve Erhan Kılıç ilişkisine dair şüphe ortaya çıkınca savcılık resen soruşturmayı genişletti. Dinleme ve elektronik izlemeyi içeren kapsamlı siber raporu ise Sedat Peker yurtdışına kaçtıktan 15 ay sonra 2021 Şubat ayında savcılığa intikal ettirildi.

2020'nin başında Sedat Peker'in yurt dışına kaçtığına dair artan söylemlere karşın Peker, 3 Şubat 2020 tarihinde resmî Instagram hesabında iki aydır Balkan coğrafyasında olduğunu, şu anda ise Karadağ'da ikamet edip üniversite eğitimi için bu ülkede kaldığını söyledi.

Bu yazılı açıklamasından sonra Sedat Peker sosyal medya hesaplarından bir dizi video açıklaması yaptı.

18 Ocak 2021 Balkanlardan sınır dışı edilmesi


Sedat Peker, 18 Ocak 2021'de Kuzey Makedonya'nın Üsküp kentinde ikameti kötüye kullanmak nedeniyle tutuklandı ve Kosova üzerinden Türkiye'ye sınır dışı edildi.Ancak Türkiye'ye gelmeyip önce Fas'a sonra Dubai'ye kaçtı. Peker 2 Mayıs 2021 açıklamalarında sınır dışı edilmediğini, vize süresi dolduğu için balkan ülkelerini terk ettiğini söyledi

Mart 2021 KOM Dairesi toplantıları.Polis teşkilatı bünyesindeki Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi (KOM Dairesi), Antalya'da 2021 Mart'ta bünyesindeki tüm birimlerin suç ve suçlularla mücadelesini belirleyip uygulamaya koyacağı esasları belirlemek amacıyla özel gündemli toplantılar dizisi gerçekleştirdi. Toplantıların açılış konuşmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptı. Toplantılar sonucunda Türkiye'deki organize Suç örgütleri hakkında bazı sayısal veriler paylaşıldı. Bu verilere göre Sedat Peker, 253 adamıyla Türkiye'deki üçüncü büyük organize Suç örgütü lideri olarak belirlendi

Raporda Alaattin Çakıcı 428 adamıyla birinci, Sedat Şahin (Şahinler) 257 adamıyla Türkiye'nin en büyük ikinci büyük suç örgütü lideri olarak verilendi.

9 Nisan 2021 operasyonları

9 Nisan 2021 tarihinde İstanbul'da Sedat Peker ve suç örgütüne yönelik 5 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi.[44] İstanbul'un yanı sıra Ankara, Kocaeli, Trabzon ve Hatay'da düzenlenen operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı fakat Sedat Peker'in yurt dışında bulunduğu ifade edildi. Operasyon kapsamında Sedat Peker’in Beykoz’daki villasında polis ekipleri arama başlattı. Avukatı yaptığı açıklamada Sedat Peker'in bir buçuk yıldan beri yurt dışında olduğunu belirtti.[45] 9 Mayıs 2021 tarihinde Sedat Peker, kendisine yönelik operasyonlar sonrası başlattığı video serisinin üçüncüsünü yayınlayarak Dubai'de bulunduğunu ifşa etti ve Türkiye'ye dönmeyeceğini söyledi.

Yakalama Kararı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2021/100993 numaralı dosyası üzerinden yürütülmekte olan soruşturma kapsamında Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği 26/05/2021 tarih ve 2021/6114 sayılı kararıyla derhal yakalanmasına karar vererek Reis Sedat Peker hakkında yakalama emri düzenlemiştir

SEDAT PEKER'İN AİLESİ

Sedat Peker, Kafkas (Dağıstan) asıllı Karadeniz'li bir ailenin oğlu olarak 1 Aralık 1970'te Adapazarı, Sakarya'da dünyaya geldi. Ailesi, 93 Harbi'nde Rusların Kafkaslarda tam hakimiyet sağlaması ve yerli halka göç etmeleri için baskı yapması üzerine önce Batum'a, sonra Anadolu topraklarına göç etmek zorunda kalmıştır. Anadolu üzerinden önce Rize'ye, sonra Adapazarı'na göçmüş ailesinin başta Rize ve Trabzon olmak üzere Elazığ, Erzurum ve Artvin'de akrabaları bulunur.

22 yaşında özel eğitim kurumlarına sahip olmuş Peker, suça eğilimli öğrenciler yetiştirdiği propagandaları yapılması üzerine bu işi bıraktı. Yakın akrabalarından aldığı finansal destek ile Bulgaristan'da kerestecilik işine girişti. Aynı zamanda 2002'de katıldığı Kırmızı Işık programında reklamcılık ve emlakçılık yaptığını da Akif Beki'ye anlatmıştır.

SEDAT PEKER'İN MAL VARLIĞI


2011 yılında Ergenekon Davalarında organize suç örgütü mensupluğundan yargılanan Bedirhan Şinal, Sedat Peker'in 3 milyar $ mal varlığına sahip olduğunu iddia etmiştir.

Muhabir: Haber Bülteni