Şanlıurfa’nın en büyük üç aşiretinden biri olan İzol aşireti kullanıcılar tarafından merak edilip araştırılıyor. Peki İzol aşireti kimdir? İzol aşireti nerede yaşıyor? İzol aşireti hangi partiye mensup? İzol aşireti kaç kişi ve nerede yaşıyor? İşte İzol aşiretiyle ilgili tüm merak edilenler…
Türkiye’de Doğu ve Güneydoğu’da birden fazla aşiret bulunuyor. Bu aşiretlerden en büyükleri arasında bulunan ve yapısı merak edilen bir aşiret de İzol aşireti.
İzol aşireti, Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan, Zaza kökenli bir aşirettir. İzol aşiretinin kökeni ve tarihi hakkında pek fazla kesin bilgi bulunmamakla beraber bazı kaynaklara göre Izol aşireti, 16. yüzyılda Safevi Devleti’ne karşı Osmanlı Devleti’ne bağlılığını bildiren Şeyh Ubeydullah Nehri’nin soyundan geldiği iddia ediliyor.
Bazı kaynaklara göre ise İzol aşireti, 17. yüzyılda Dersim bölgesine yerleşen ve daha sonra bölgedeki diğer Kürt aşiretleriyle ittifak kuran Zaza kökenli bir aşirettir.

İZOL AŞİRETİNİN REİSİ KİMDİR? HANGİ SİYASİ PARTİYE MENSUPLAR?


Aşiretin başında AK Parti Şanlıurfa kurucularından eski merkez ilçe Başkan yardımcısı iş adamı Cengiz İzol bulnuyor. Cengiz İzol'ün bulunduğu ve Cengiz İzol’ün CHP’ye katılmasıyla aşiretin Cumhuriyet Halk Partisi’ne yakınlaştığı biliniyor.

İZOL AŞİRETİNİN KÜLTÜRÜ VE YAŞAM TARZI NASILDIR?

İzol aşiretinin kültürü ve yaşam tarzı, geleneksel Kürt kültürüne dayanıyor. İzol aşireti, Sünni-İslâm inancına sahiptir ve Nakşibendi tarikatına bağlıdır. Aynı zamanda Alevi-Bektaşi kültüründen de etkilenmiştir. İzol aşireti, Kürtçe’nin Kurmanci lehçesini konuşmaktadır. Bazı bölgelerde ise Zazaca konuşulmaktadır.
İzol aşiretinin yaşam tarzı, geçim kaynaklarına göre değişmektedir. Bazı bölgelerde hayvancılık ve tarım yaparken, bazı bölgelerde ticaret ve sanayi ile uğraşırlar. İzol aşireti, geleneksel Kürt giysilerini giymekte ve Kürt müziği dinlemektedir. İzol aşireti, düğün, bayram, cenaze gibi özel günlerde bir araya gelerek dayanışma ve kaynaşma gösterirler.

İZOL AŞİRETİ KAÇ KİŞİ, NEREDE YAŞIYORLAR?

Birçok ilde varlığını sürdüren İzol aşiretinin 1 milyondan fazla mensubu olduğu düşünülüyor. Şanlıurfa en yoğun olarak yaşadıkları il olurken, Adıyaman, Mardin, Malatya, Elazığ, Konya, Diyarbakır, Sivas, Gaziantep, Erzurum, Kilis, Isparta’da da yaşamlarını sürdürüyorlar.

Muhabir: Haber Bülteni