İslam kaynaklarında Müslümanlar ve Yahudiler arasında çıkacağı haber verilen Melhame-i Kübra savaşı İsrail-Filistin çatışması sonrası tekrar gündeme geldi. Kullanıcılar Melhame-i Kübra savaşı nedir? Armageddon- Melhame-i Kübra arasında ne fark var? Müslümanlarla Yahudiler arasındaki savaş nasıl olacak? Sorularını soruyor. Peki nedir Melhame-i Kübra savaşı nedir? Armageddon- Melhame-i Kübra arasında ne fark var? İşte detaylar…

MELHAME-İ KÜBRA NEDİR?

Melhame-i Kübra, kelimenin tam anlamıyla En Büyük Savaş anlamına gelir. Arapça'da melḥame veya melḥamat (çoğulu malāhim), hatırı sayılır vahşet ve öldürme içeren şiddetli bir savaşı, böyle bir savaş, kanlı çarpışma veya katliam içindeki benzer bir savaşı ifade edebilir.

MELHAME-İ KÜBRA İLE ARMAGEDDON ARASINDA NE FARK VAR?

İslamda Melhame-i Kübra olarak bilinen savaş ile Hristiyanlık ve Musevilikte Armageddon olarak bilinen savaş terminolojide aynı şeyi ifade etmektedir.

İSLAM KAYNAKLARINDA MELHAME-İ KÜBRA SAVAŞI NASIL ANLATILIR?

Geleneksel rivayete göre, bu savaşın hemen ardından Konstantinopolis Müslümanlar tarafından fethedilecek, bunu Deccal'in gelişi takip edecektir. İkinci Geliş ile İsa Deccal'i öldürecek, domuzu öldürecek, cizye vergisini kaldıracak ve haçı yok edecek. İslam dinine tâbi olacak ve Mehdi'nin arkasında namaz kılacaktır.
Melhama-i Kübra anlatı döngüsünde belirli yerler önemlidir. Önemli konumlardan biri de Suriye'nin Dâbık şehridir ve birçok metinde yer alacağı söylenmektedir. İskenderiye Mısır, Şam ve Kudüs de kehanetlerde önemli yerlerdir.

Bu konuda değişik tasvirleri içeren hadis rivayetleri vardır. Diğer kıyamet alametleri gibi bu da müteşabihtir, kesin olarak tayin edilmesi kolay değildir. Melhame-i Kübra, kıyametin bir alameti olarak değişik zaman dilimlerinde farklı şekillerde boy gösteren farklı versiyonları olan bir kavram da olabilir. Hadislerin farklı rivayetleri bu farklı olaylara da işaret etmiş olabilir. Hadis kaynaklarında geçen özellikleri nazara alındığında bu olayın Osmanlı topraklarında gerçekleşeceği anlaşılabilir.


Konuyla ilgili İslamda geçen bazı hadisler şunlardır:
Abdullah b. Büsr anlatıyor; Resulullah (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Melhame-i Kübra ile Kostantıniyye´nin fethi arasında altı sene vardır. Yedinci de Mesih Deccal çıkar.” (Ebu Davud, Melahim, 4).
Muaz b. Cebel anlatıyor; Resulullah (a.s.m) şöyle buyurdu:
“Melhame-i Kübra, Kostantin’in fethi ve Deccalin ortaya çıkması (olaylarının hepsi) yedi ay içerisinde meydana gelir.” (Ebu Davud, a.g.e; Tirmizî, Fiten, 58).
Ebu Davud, yukarıdaki hadis rivayetinin bu hadisten daha sahih olduğunu söylemiştir. Tirmizî de bu hadis için “garip” olduğunu söylemiştir.
Buna göre, Melhame-i Kübra’yı zaman itibariyle şöyle anlayabiliriz:

Önce Melhame-i Kübra olacak, ardından Konstantiniye fethedilecek, ardından da Deccal çıkacaktır. İşte bu hadis rivayetinden hareketle denilebilir ki;
1. Melhame-i Kübra, Birinci Cihan Harbidir. Osmanlı topraklarının yedi düvel tarafından işgal edildiği bu savaş, İslam aleminde gerçekleşen en büyük savaştır.
2. Konstantiniye / İstanbul’un fethi ise, aynı savaşta İngilizler tarafından işgal edildikten birkaç yıl sonra yeniden kurtulmuş ve yeniden fethedilmiştir.
3. Deccal'in çıkması ise, aynı savaşla bağlantılı olarak belli din düşmanı şahısların ortaya çıkması yanında, materyalist bir düşünce akımını temsil eden Avrupa ve Sovyetler Birliğinde genel olarak meydana gelen semavi dinlerin karşıtı cereyanlar da bu deccali simgelemektedir.
Hadiste ifade edildiği gibi, bu olayların hepsi altı-yedi yıl içerisinde gerçekleşmiştir. Tabii ki bu da nihayet bir yorumdur.

Muhabir: Haber Bülteni