DGS NEDİR?
DGS'nin Açılımı: DGS, "Dikey Geçiş Sınavı"nın kısaltmasıdır. 2000 yılından bu yana uygulanmaktadır ve sınav işlemleri ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) tarafından yürütülmektedir.
DGS Başvurusu: DGS başvuruları elektronik ortamda yapılır. Başvuru süreleri her yıl ÖSYM tarafından belirlenir. Başvuru sırasında adayların mevcut fotoğrafları ve eğitim bilgileri gereklidir. Ayrıca, başvuru ücreti sınav ücreti ödendikten sonra tamamlanır. Başvuru ücretini ödemeyen adayların başvuruları geçersiz sayılır.
DGS KİMLER GİREBİLİR?
Kimler DGS'ye Girebilir: DGS'ye girebilmek için bazı şartlar vardır. Bu şartlar şunlardır:
Açık öğretim dahil, öğretim süresi dört yıl veya daha fazla olan programlardan ön lisans diploması alan veya alacak olan öğrenciler DGS'ye girebilir.
Kendi alanlarındaki özel yetenek sınavı veya merkezi sistemle öğrenci alan lisans programlarına dikey geçiş yapmak isteyen meslek yüksekokulu son sınıf öğrencileri ve mezunları DGS'ye girmek zorundadır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) meslek yüksekokullarının son sınıf öğrencileri ve mezunları ile yurt dışından mezun olup denkliği kabul edilen öğrenciler de DGS'ye girebilir.
DGS'ye girebilmek için mezun olunmuş olması gerekmekle birlikte, sınava gireceği yıl son sınıfta olup staj dışındaki mezuniyet şartlarının tamamını yerine getirmiş olan adaylar da sınava girebilir.
DGS KAÇ KEZ GİRİLEBİLİR?
DGS'ye Kaç Kez Girilebilir: DGS sınavına giriş sayısında herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Yani bir aday, istediği kadar kez DGS'ye girebilir.
DGS SINAV SÜRESİ NEDİR?
Sınav Süresi: DGS sınav süresi toplamda 135 dakikadır. Sınavın cevaplama süresinin ilk 100 dakikası içinde sınav salonundan ayrılmak yasaktır ve sınavın son 15 dakikası içinde de ayrılmak yasaktır. Bu kurallara uymayan adayların sınavları geçersiz sayılır.
Sınav İçeriği: DGS, toplamda 100 çoktan seçmeli sorudan oluşur; bunların 50 tanesi sayısal, diğer 50 tanesi ise sözel içerikli sorulardır. Sorular, farklı alanlardan gelen öğrencilerin cevaplayabileceği şekilde hazırlanmıştır.