Türkçe dil bilgisi konularından Zamir diğer adıyla Adıl öğrencilerin en çok araştırdığı ve sorguladığı konulardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Zamir nedir, Zamir türleri ve özellikleri nelerdir? Zamir içeren örnek cümleler nelerdir? İşte Zamir hakkında merak edilen soruların yanıtları…
Öğrencilerin en çok araştırdığı konulardan biri olan Zamir, türü ve özellikleriyle merak ediliyor. Peki, Zamir (Adıl) nedir? Zamir türleri ve özellikleri nelerdir? İşte, detaylar…
Zamir(Adıl) nedir?
Zamir veya adıl, cümlede varlıkların adları yerine kullanılabilen ve adların yerine getirdiği bütün işlevleri yerine getirebilen ad soylu sözcük. Ben, sen, o, biz, siz, onlar; kendim, kendin, kendi, kendimiz, kendiniz, kendileri; bu, şu, o; kim, ne ve biri gibi kelimeler, sıklıkla zamir olarak kullanılır.
Zamirler, belirli bir şeyi veya kişiyi belirtmekten ziyade, onları daha önce tanımlanan veya metinde daha önce bahsedilen bir şeye atıfta bulunmak için kullanılırlar. Zamirler, dilde tekrarı azaltmak ve ifadeleri daha kısa ve anlaşılır hale getirmek için önemlidir.

Türkçedeki yaygın zamirler şunlardır:
Şahıs (kişi) zamirleri
Kişi adlarının yerine kullanılan ben, sen, o, biz, siz, onlar, bunlar gibi kelimelerdir:
Dönüşlülük zamiri
Cümledeki eylemin, özne tarafından bizzat yapıldığını bildiren, vurgulayan zamirdir. Dönüşlülük zamiri, kendi sözcüğü ve onun iyelik eki almış halleridir: kendim, kendin, kendisi, kendimiz, kendiniz, kendileri. Bazı kaynaklarda şahıs zamiri olarak da nitelenir.
İşaret zamirleri
Varlıkların yerini gösteren zamirlerdir. Türkçedeki başlıca işaret zamirleri bu, şu, o, bunlar, şunlar, onlar, öteki, beriki, bura, şura, ora, burası, şurası, orası, böylesi, şöylesi ve öylesi'dir
Soru zamirleri
Soru yoluyla isimlerin yerini tutan zamirlerdir. Cümledeki soru anlamı soru zamirleriyle sağlanır.
"Nereye gidiyorsun?" (Ankara'ya, okula, ona vs.)
Belgisiz (belirsiz) zamirler
Cümlede varlıkları isim, sayı, miktar ve ölçü yönünden belli belirsiz karşılayan zamirlere belirsiz zamir denir: Hepsi, kimse, tümü, herkes, hepimiz, kimisi, kimileri, kimi, biri, birisi, birileri, birkaçı, bazısı, bazıları, çoğu, birçoğu, birçokları, başkası, birazı, fazlası, bir kısmı, şey gibi:
• Dünkü eğlenceye kimse gelmemiş.
İlgi zamiri
Ana madde: İlgi zamiri
-ki eki ile oluşturulan zamirlerdir.
• Senin sunumun benimkinden çok daha güzel oldu.
İyelik zamirleri
İyelik zamirleri -im, -in, -i, -imiz, -iniz ve -leri'dir ancak bazı kaynaklarda zamir olarak kabul edilmez.[1][4] Bu ekler Türkçedeki ses kurallarına göre ufak değişikliklere uğrayabilir.
• Kitabını masanın üzerine koy.(-ın, senin kitabın)
ZAMİR İÇEREN CÜMLELERE ÖRNEKLER
Zamirler, isimleri veya diğer kelimeleri yerine koymak için kullanıldığından, cümlenin tekrarını engellemek ve ifadeyi daha akıcı hale getirmek için faydalıdır. İşte zamir içeren cümlelere örnekler:
1. Ben sabahları spor yapmayı seviyorum. (Ben zamiri, kendisini ifade eder.)
2. Ali geldi ve o bize yemek pişirdi. (O zamiri, Ali'yi ifade eder.)
3. Bu kitap, geçen hafta kütüphaneden aldığım kitap. (Bu ve kitap zamirleri, aynı kitabı ifade eder.)
4. Hangi filmi izlemek istersin? (Hangi zamiri, belirli bir filmi sormak için kullanılır.)
5. Kimse bana cevap vermedi. (Kimse zamiri, hiç kimseyi ifade eder.)
6. Öğrenciler ödevlerini teslim etmeden önce kontrol etmeliler. (Onlar zamiri, öğrencileri ifade eder.)
7. Bu restoranın yemekleri harika, herkes burayı öneriyor. (Herkes zamiri, restoranı ve yemekleri ifade eder.)
8. Kendine iyi bak ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. (Kendine zamiri, aynı kişiyi ifade eder.)