Metafor ne demek sıklıkla sorulmaktadır. Metafor, örtülü bir karşılaştırmanın olduğu yani karşılaştırmalı bağlaç ya da bağlaç ifadesinin bulunmadığı bir konuşma biçimidir. Cümlede karşılaştırılan öğeler arasında karşılaştırmalı bağlaç veya bağlaç tamlaması var ise bu bir metafor sayılmaz.
Metafor Ne Demek?
Metafor ne demek açıklayalım. Metafor bir tür konuşma sanatı olarak tanımlanabilir. Daha özel olarak mecazi bir anlamı olan bir kelimeyi ya da ifadeyi sunduğu için kelime figürü olarak kabul edilir. Bundan dolayı metaforu bir karşılaştırma türü olarak tanımlamak mümkün olacaktır. Ayrıca bağlaç ya da karşılaştırmalı bağlaç ifadesi gerektirmediğinden ötürü örtülü bir karşılaştırma olarak lanse edilmektedir.
Metafor ne demek diyenler için detaylıca açıklama yapalım. Mecazi bir kavramın anlamını gerçek bir kavrama aktaran, her iki terim arasında benzerlik ya da analoji ilişkisi kuran bir tür kinaye şeklinde tanımlanabilir. Aslında retorik bir figürdür. Metaforlar, bir metinde çağrışımları önerilen ya da çağrılan sözcüklerdir. Bu ilişkilendirme, kelimelerin gerçek anlamını tekrardan boyutlandıran ilişkiler üretir.
Metafor Ne Anlama Gelir?
Metafor ne demek sorusunun cevabı son günlerde sık olarak araştırılıyor. Metafor sözcüğü esasen mecaz anlamına gelir. Bir şeyi başka benzerliği bulunan başka bir şeye benzetmek şeklinde de açıklanabilir. Mecazi anlatım metafor şeklinde isim alır. Dilimize Fransız dilinden geçmiş olsa da aslında bu sözcüğün kökeninin Yunanca olduğunu da söylemeliyiz.
Metafor Türleri Nelerdir?
Metafor ne demek açıkladık. Peki, metafor türleri neler? Saf metafor, gerçek bir terimin gerçek olmayan bir terim ile değiştirildiği retorik bir figürdür. Saf olmayan metafor, basit metafor olarak da bilinir. Burada gerçek kavram, genel olarak fiili kullanılarak hayali kavramlar ile tanımlanmaktadır.
Apozisyonel metafor, hayali ve gerçek terimlerin virgül ile ayrılmış olarak göründüğü bir metafor çeşididir. Edat tamamlayıcısı metaforda, gerçek ve gerçek dışı terimler, edatı ile birleşmiş olarak kullanılır.
Olumsuz metafor, negatif metafor olarak da bilinir. Gerçek veya hayali terimin olumsuzluk ile beraber ortaya çıktığı metafor çeşididir. Görsel metafor, düşüncelerin görüntüler aracılığı ile temsil edilmesidir. Grafik tasarım ve fotoğrafçılık gibi farklı kaynaklardan yararlanılmaktadır. Çeşitli alanlarda yazılı, sözlü ya da bağımsız olarak iletilen verilerin tamamlanması veya değiştirilmesi amacı ile kullanılır.
Görsel metaforlar, sözlü dili kullanmaya ihtiyaç olmadan bir fikrin yalanmasına olanak tanır. Farklı derecelerde soyutlamalara sahip olabilmekteler. Bundan ötürü alıcı açısından belirli bir düzeyde yorum gerektirirler.