İnsanların sıklıkla karşılaştığı kelimelerden biri de naif sözcüğü olur. Bu kelimeye kitaplarda, televizyonda, filmlerde, dizilerde, internette ve sosyal medyada denk gelebilirsiniz. İlgili kelimenin manasını bilmeyenler ise naif ne demek diye araştırmalar yaparlar. Peki, naif nedir ve ne anlama gelir? Naif kelimesi hakkında bilinmesi gerekenleri açıkladık.

Naif Ne Demek?

Naif sözcüğü TDK anlamı düşünüldüğü zaman kelimenin pek çok farklı anlamı barındırdığı bilinir. Cümle içinde kullanılmasından ötürü merak uyandıran bir kelimedir. Peki, naif ne demek? Naif kelimesinin manası çoğu insanın ilgisini çeker. Naif sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiştir. Kelimenin çok sayıda anlamı vardır. Bunlar; kendi kendini yetiştiren, ehil sanatçılar bakımından yaratılmış sanat eserleri, resim alanında kendisini yetiştiren sanatçı ve eserleri, acemi bir biçimde yapılan, deneyimsiz, saf ve tecrübesiz.

Naif kelimesi genel olarak nahif kelimesi ile karıştırılır. Kibar biçimde davranan insanlara naif denmektedir. Naif sözcüğü, deneyimsiz, toy, tecrübesi olmayan manalarına gelir. Ayrıca nahif kelimesi ise kibar, ince, hassas demektir. Yani bir insana sıfat biçiminde kibar denmek isteniyor ise kendisine nahif denmesi çok daha doğru olacaktır.

Naif Nedir?

Kimi kaynaklarda nahif biçiminde yazılan sözcük, nefahet kelimesinden gelmektedir. Dilimize Arapçadan geçmiştir. Cümle içinde sıfat konumunda kullanılır. Mesela, naif bir duygu, naif bir çocuk gibi.

Naif kelimesinin sözlük manası çelimsiz ve zayıf demektir. Fakat bu sözcük daha çok mecaz ve yan mana ile kullanılmaktadır. Bu kelime resim sanatında da yer bulur. Naif resim tabiri ilk defa on dokuzuncu yüzyılda Fransa’da kullanıldı. Herhangi bir eğitim görmemiş, kendi kendini yetiştirmiş ressamlar tarafından çizilen resimler naif resim olarak dikkat çekmektedir. Bu kelimede naif sözcüğü doğal anlamındadır. İtalya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde amatör ressamların çizmiş olduğu naif resimlerden meydana gelen çok sayıda sergi açılmıştır.

TDK’ye göre naif ne demek? Bu kelimenin ilk anlamı sıskan, kolay incinen, zayıf demektir. Kelimenin ikinci manası ise kırılgan, duygusal ve hassas şeklindedir. Kelimenin üçüncü manası ise masumiyetini korumuş olan kimse, kirlenmemiş kimse ve saf kimse şeklindedir.

İnsanların davranışları veya sözleri karşısında kolayca incinen, kırılan, alıngan insanlara naif denir. Bunun haricinde etrafındaki insanlara karşı her daim hoşgörülü ve kibar olanlara da aynı şekilde naif denmektedir. Aynı zamanda bu kelime, hep pozitif düşünen, iyimser kişiler için de oldukça uygun bir seçim olarak lanse edilir.

Muhabir: Fatma Doğanay