SEKÜLERİM NEDİR?
Sekülerizm, dini inançların ve kurumların toplumsal, siyasi ve kültürel yaşamdaki etkisini sınırlamayı veya sadece özel bir alana hapsederek dini ve dünyevi işlerin ayrılmasını savunan bir dünya görüşüdür. Sekülerizm, dinin devlet, siyaset, eğitim ve toplumun diğer alanları üzerindeki etkisini en aza indirme veya ortadan kaldırma eğilimindedir.
SEKÜLERİZM DİN VE DEVLET İŞLERİ
Sekülerizm, genellikle din ve devlet işlerinin ayrılmasını destekler ve devletin dini inançlardan bağımsız olarak yönetilmesini savunur. Bu, dinin siyasi otorite ve yasalar üzerindeki etkisini sınırlar. Sekülerizm aynı zamanda bireylerin din özgürlüğünü korur ve dini inançların kişisel bir mesele olarak kabul edilmesini teşvik eder.
Sekülerizm, toplumların daha laik, çeşitli ve hoşgörülü olmasını hedefler. Bu, farklı dinlere veya inançsızlığa sahip bireylerin bir arada yaşamasını kolaylaştırabilir. Her ne kadar sekülerizm dinin kamusal alanlardan çıkarılmasını desteklese de, dinin özel bir alanda özgürce yaşanmasına ve uygulanmasına da saygı duyar.
Sekülerizm, birçok ülkede laiklik ilkesinin temelini oluşturur ve anayasalarda veya yasalarda yer alabilir. Bununla birlikte, sekülerizm farklı toplumlarda farklı biçimlerde uygulanabilir ve yorumlanabilir. Her ülkenin veya topluluğun kendi özgün tarihsel, kültürel ve siyasi bağlamına göre sekülerizmi uygulaması farklılık gösterebilir.