Meşrutiyet kelimesi özellikle Osmanlı Döneminde parlamento dönemine geçiş için kullanılmıştır. Peki, meşrutiyet ne demek? Meşrutiyet nedir? Meşrutiyet TDK kelime anlamı hakkında detaylar.

Meşrutiyet nedir?

Meşrutiyet, bir ülkede hükümetin yasalarla sınırlı olduğu, genellikle anayasal bir düzenin bulunduğu bir siyasi sistemdir. Bu terim, hükümetin yetkilerini belirleyen bir anayasa çerçevesinde, hukukun üstünlüğüne ve bireylerin temel hak ve özgürlüklerine saygı prensiplerine dayanır.
Osmanlı İmparatorluğu'nda, 19. yüzyılın sonlarına doğru, toplumsal ve siyasi değişim talepleriyle birlikte "Meşrutiyet" dönemi başlamıştır. Osmanlı Meşrutiyeti, 1876 ve 1908 yılları arasında iki kez ilan edilmiştir. İlk Meşrutiyet 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilmiş ancak kısa süre sonra askeri bir darbe ile kaldırılmıştır. Daha sonra 1908'de Jön Türklerin etkisiyle II. Abdülhamid'in tahttan indirilmesiyle ikinci bir Meşrutiyet ilan edilmiştir. Bu dönem, Osmanlı İmparatorluğu'nda anayasal düzenin kurulmaya çalışıldığı bir süreci ifade eder.
Meşrutiyet, genel olarak, güçlü bir merkezi hükümetin yetkilerini sınırlayarak, halkın katılımını ve temel hakları güvence altına almayı amaçlayan bir siyasi düzeni ifade eder.

MEŞRUTİYET TDK ANLAMI

Meşrutiyet kavramının Türk Dil Kurumu (TDK) anlamı Hükümdarla yönetilen bir ülkede, hükümdarın ya da bir başbakanın başkanlığı altında bir hükümetin ve yasaları yapan seçilmiş bir parlamentonun bulunduğu yönetim biçimi olarak tanımlanıyor.

Muhabir: Haber Bülteni