Eyyubller Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarı olan Selahattin Eyyubi Türk mü, Kürt mü? Eyyübiler Türk Devleti mi?
Selahattin Eyyubi Türk mü, Kürt mü?
Selahattin Eyyubi, Eyyubiler Devleti'nin kurucusu ve ilk hükümdarıdır. Genellikle, Selahaddin'in Kürt, Arap veya Türk olup olmadığı konusundaki tartışmalar ön plandadır. Selahaddin Eyyubi'nin genel olarak Kürt olduğu yönündeki yaygın görüşe rağmen, Türk tarihçi Zeki Velidi Togan, Eyyûbîlerin başlangıçta Kürtleşmiş, daha sonra ise Türkleşmiş bir Arap soyundan geldiğini iddia etmiştir. Orta Çağ tarihçisi İbn Haldun'a göre ise, Selahaddin Eyyubi'nin ataları, aslen Arap olan Yemen'in Himyeri vilayetinin elitlerinden, Hezbâniyye Kürtlerinin Revvâdîyye kabilesine mensuptur. Ancak İbn Haldun, ünlü eseri Mukaddime'de Selahaddin Eyyubi'yi tanıtırken "Selahaddin Eyyubi el-Kürdî" ifadesini kullanmıştır.
Eyyübiler Türk Devleti mi?
Devlete adını veren Eyyub oğlu Salâhaddin Yusuf Musul Atabeyi Nureddin Mahmud'un himayesinde büyüdü. Kurduğu devlette, halkın çoğunluğunu Türkler oluşturduğu gibi, Eyyubi ordusu da tamamen Türklerden oluşmaktaydı. Salahaddin'in devletinde resmi dil Türkçe idi ve takip ettiği Sünni Müslümanlık siyaseti, Büyük Selçuklu Türk siyasetiyle aynı doğrultuda ilerliyordu. Dolayısıyla, Eyyubi devleti, her açıdan bir Türk siyasi oluşumu olarak nitelendirilebilir.
Nureddin Mahmud'un komutanı olarak Mısır'a gelen ve Haçlılar ile işbirliği halindeki Fatımi Devleti'ni ortadan kaldırarak kendi Sünni devletini kurmuş olan Salahaddin, cesur girişimleri ve başarıları ile Doğu ve Batı'da büyük üne kavuştu. 1187'deki ünlü Hıttin zaferiyle Haçlıları Kudüs'ten çıkardı. Yemen'den Elcezire'ye kadar uzanan devleti, Salahaddin'in ölümünden sonra (1193) kardeşleri ve oğulları arasında bölünerek ayrı devletler halinde uzun veya kısa bir süre devam etti.