Son günlerde yeniden “Küt böreği mi Kürt böreği mi” tartışmaları başlayınca kullanıcılar Kürt böreğinin nasıl ortaya çıktığını merak edip sorgulamaya başladı. Peki sürekli tartışma konusu olan Kürt böreği nasıl ortaya çıktı? İşte merak edilen detaylar…

Küt böreği, kürt böreği veya sade börek genellikle börekçilerde yapılıp satılan bir börek türü olarak biliniyor. 1 kg un, yemek kaşığı tuz, 700 ml su, 150 gram tereyağı, yarım su bardağı sıvı yağ ile hazırlanıp, üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilen bu Kürt böreği son günlerde yeniden tartışma konularından biri oldu.

Kürt Böreği nasıl ortaya çıktı?

Sonradan "Kürt böreği" olarak anılan bu böreği yapan ve yaygınlaştıran kişi Bileceli Mehmet Efendi olarak biliniyor. Pülümür ile Kiğı sınırında yer alan ve bir Alevi-Kürt köyü olan Bileceli Kürtler tarafından İstanbul'da yaygınlaştırıldığı için "Kürt böreği" adıyla tanınmıştır.

Kürt böreği, "yağlı kömbe"den türemiş bir börek çeşididir. "Rengo" lakabıyla tanınan Bileceli Mehmet Efendi'nin İstanbul'da hazırladığı yağlı kömbelere sonradan "Kürt böreği" denmiştir. Bu böreğin pudralı şekerle servis edilmesi de sonradan geliştirilmişti. Ne var ki, Bileceli Mehmet Efendi Kasımpaşa'da gemilerde ve kum kosterlerinde çalışan Kürt işçilere satmak üzere hazırlaması, sonradan rivayet gibi anlatılmıştır. Tıpkı Balkan göçmenlerinin Türkiye'de tanıttığı Boşnak böreği gibi Kürt kökenli ustalarda bu böreğin tanıtım ve zaman süreci içinde geliştirilmesinde etkili olmuşturlar. Bu böreğin satıldığı en meşhur yer İstanbul Karaköy'dedir.Böreğin servis edilmek üzere kesilirken çıkan "küt-küt" sesi üzerinden adının "küt böreği" olduğu bu rivayetlerden biridir.

12 Eylül döneminde 'Kürt' isminin yasak olması nedeniyle 'Sade Börek' olarak satılmıştır. Daha sonra yeniden 'Kürt Böreği' olarak satışı yapılmıştır.

Muhabir: Haber Bülteni