Almanya'da bu yıl verilen aile birleşimi vizeleri 125 binin üzerine çıkarak 2022 yılını geride bıraktı. Sol Partili milletvekili Clara Bünger'in soru önergesine Dışişleri Bakanlığı tarafından verilen yanıta dayanan haberlere göre, geçen yıl 117 bin vize verilmişti. Verilen vizelerin büyük bir kısmı genel aile birleşimi kapsamında olup, Türkiye'den gelen başvuruların ön plana çıktığı belirlendi.
Sığınmacı ve Koruma Statüsündekilere Aile Birleşimi Vizeleri
Dışişleri Bakanlığı'nın verilerine göre, toplamda verilen 124 bin 625 aile birleşimi vizesinin içinde, sığınmacı olarak tanınan kişilere 10 bin 570, ikincil koruma statüsündekilere 12 bin 67 ve sığınma hakkına sahip kişilere 254 vize yer aldı. Bu vize türlerinin büyük bir bölümü, özellikle Suriyeli sığınmacıların aile üyelerine yönelik oldu.
Genel Aile Birleşimi Vizelerinde Türkiye'den Gelenler İlk Sırada
Almanya'da yaşayan ve sığınmacı olmayan kişilere verilen "genel aile birleşimi" vizesi sayısının ise 101 bin 734 olduğu açıklandı. Bu kapsamda Türkiye'den gelen başvurular, 12 bin 536 vize ile birinci sırada yer alıyor. RND gazetelerinin Dışişleri Bakanlığı'ndan aldığı bilgilere göre, bazı ülkelerde ise aile birleşimi vizesi için uzun süre beklemek gerekiyor, örneğin, Bangladeş ve Pakistan gibi.
Sığınmacı Aileler İçin Bekleme Süreleri Eleştiriliyor
Sol Partili Clara Bünger, uzun beklemelerin sığınmacı aileleri üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bünger, bu durumun aile yaşamı hakkını ve çocukların refahını ihlal ettiğini belirterek, "Buna bir de vize başvuruları için makul olmayan bekleme süreleri ekleniyor. Bu durum çocukların uzun yıllar ailelerinden ayrı veya ebeveynsiz büyümek zorunda kalması anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.