İstanbul'da düzenlenen "Şehitlerimize Rahmet, Filistin'e Destek, İsrail'e Lanet" yürüyüşüne katılan bir vatandaş Kelime-i Tevhid bayrağı taşıdığı için bir kişinin saldırısına uğradı. Yumruklu saldırıyı gerçekleştiren şahsın tutuklanarak cevazevine gönderilmesinin ardından yürüyüşte vatandaşın açtığı Kelime-i Tevhid bayrağı sosyal medyada tartışma konusu oldu. Peki, Kelime-i Tevhid Bayrağı nedir? Hilafet Sancağı nedir? Bayrakların üzerinde yazan Arapça lafızlar ne anlama geliyor? İşte detaylar…

Türkiye Gençlik Vakfının (TÜGVA) öncülüğünde, Milli İrade Platformu tarafından 308 STK'nin katılımıyla Galata Köprüsü'nde düzenlenen etkinliği büyük bir kattılımla gerçekleşti. Yürüyüşe katılan vatandaşlar Türk Bayrağı, Filistin bayrağı ve Kelime-i Tevhid bayrağı taşıdı.

Yürüyüşe katılan vatandaşlardan İsmail Aydemir, programın bitmesinin ardından elinde taşıdığı "Kelime-i Tevhid" yazılı bayrakla evine dönmek için yola çıktı. Bayrağın açılmasına tepki gösteren bir şahıs İsmail Aydemir’e “Burası Türkiye Cumhuriyeti, siz Arap seviciliği yapıyorsunuz” diyerek yumruklu saldırıda bulundu.

Yaşanan üzücü olayın ardından sosyal medya kullanıcıları Kelime-i Tevhid bayrağı paylaşımları yaparak darp edilen vatandaşı destekledi. Peki, Kelime-i Tevhid Bayrağı nedir, üzerinde yazılan Arapça ifadenin anlamı nedir? İşte ayrıntılar...

KELİME-İ TEVHİD BAYRAĞI

Yeşil zemine sahip bu bayrağın üstünde Arapça “La ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" yazmaktadır. Türkçede “Allah’tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah’ın resulüdür” anlamına gelmektedir.

Osmanlı Devleti’nde Kelime-i Tevhid Bayrağı ordu birliklerinde kullanılmaktaydı. Ordu savaşa çıkarken kullanılırdı.

Bazı ülkelerde siyah zemin üzerine Kelime-i Tevhid işlemeli kullanımı da mevcuttur.
İslam dininin özünü ve iman esaslarının özünü temsil eder.

HİLAFET SANCAĞI

Osmanlı hükümdarlarının halifelik unvanını belirtmek üzere törenlerde kullanılırdı.
Bayrağın en üstünde Saff Suresi 13. Ayet yazılıdır. Hemen altında Fetih Suresinin ilk ayeti yazılır. Sağda Kelime-i Tevhid, solda ise besmele yazılıdır.
Orta kısımda ise ay-yıldızlı Türk Bayrağı mevcuttur.

Muhabir: Fatma Doğanay