Yerel ve bölgesel gelişmelerin ele alındığı toplantıda, Husilerin uluslararası nakliye hatlarına ve ticari gemilere yönelik saldırılarının değerlendirildiği belirtildi. Husi saldırılarının, temel malzemelerin yanı sıra gıda ve ilaç ithalatında ciddi sıkıntılara yol açabileceği endişesiyle ilgili makamlar arasında bir koordinasyon mekanizması kurma çabaları vurgulandı.
Toplantıda, Husi saldırılarının etkilerini önlemek için atılacak adımları koordine etmek, planları hazırlamak ve uygulama sürecini takip etmek amacıyla bir kriz yönetim komitesi oluşturulmasına karar verildiği ifade edildi.
Kızıldeniz'deki Son Durum
İran destekli Husi milisleri, Gazze'deki İsrail saldırılarına tepki olarak 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere ait ticari gemilere el koydu ve bazılarına dron ve füze saldırıları düzenledi.
ABD güçleri, bu süreçte Yemen'den atılan füzeleri ve kamikaze dronları defalarca düşürdüğünü duyurdu.
Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.
ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.
Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.
Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.
Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.