Türkiye, ABD'nin olumlu adımıyla envanterine yeni F-16 savaş uçaklarını eklemeye hazırlanıyor. Ancak ilginç bir şekilde, Eurofighter Typhoons'un alımı hala gündemde. Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Eurofighter Typhoon'un 4.5 nesil ve güçlü bir ağır bombardıman uçağı olduğunu belirterek, "Almanya'nın ikna edilmesi halinde 40 adet alınacaktır. Rafale'nin alternatif olacağını düşünmüyorum" dedi.

NATO İÇİN FIRSAT

Reuters haber ajansına göre, isim vermeden açıklamada bulunan bir Türk savunma yetkilisi, ''Hala ilgileniyoruz. Konsorsiyum üyesi Almanya’nın bu konuya olumlu yaklaşmasını bekliyoruz'' ifadelerini kullanmıştı. Türkiye, Eurofighter Typhoons jetleri satın almak için İngiltere ve İspanya ile müzakere yürütüldüğünü, Kasım ayında açıklamıştı. Ancak Almanya, Türkiye’nin Typhoons satın almasına karşı çıkmıştı.

Alman Bilim ve Politika Vakfı'nın (SWP) analizine göre, Türkiye'nin Eurofighter alımı, sadece bir silah anlaşmasından öte, ülkenin Batı'nın askeri-endüstriyel sistemlerine daha sıkı bir şekilde entegre olmasını sağlayacak.

NATO ile ilişkilerin zayıf olduğunu öne süren SWP'ye göre bu entegrasyonun, Türkiye'nin kendi stratejik özerkliğine yönelik adımlarını dengeleyecek ve NATO ile ilişkilerini zayıf olduğunu igüçlendirecek bir fırsat olarak görülüyor.

JF-17 DETAYI

Analizde vurgulanan bir diğer önemli nokta ise, Türkiye'nin savunma ihracatı politikalarının çeşitlendirilmesi. Eurofighter tedariki gerçekleşmezse, Ankara'nın alternatif olarak Çin-Pakistan ortak yapımı JF-17 Thunder savaş uçaklarını değerlendirebileceği belirtiliyor. Ancak Eurofighter anlaşması, Türkiye'nin uluslararası savunma üretimi ve askeri hizmetler arenasında daha kalıcı bir rol oynamasını sağlayacak bir adım olarak öne çıkıyor.

TÜRKİYE'NİN SAVUNMA SANAYİİNDE YÜKSELİŞİ

Türkiye'nin savunma sanayiindeki yükselişi, yeni pazarlara açılma ve silah ihracatındaki artışla dikkat çekiyor. 2023'te 185'ten fazla ülkenin Türkiye'den askeri ekipman satın aldığı göz önüne alındığında, Türk savunma şirketlerinin global çapta ilgi gördüğü anlaşılıyor.

İHA'LAR VE ULUSLARARASI İŞ BİRLİKLERİ

Türkiye'nin insansız hava araçları (İHA) üretimindeki başarısı da SWP analizinde öne çıkan bir diğer konu. Bayraktar TB-2 SİHA'ların çeşitli çatışma bölgelerinde kullanılması ve ihracatındaki artış, Türkiye'nin savunma sanayiindeki gücünü gösteriyor. Baykar'ın Ukrayna'da bir İHA fabrikası kurma planı, Türkiye'nin NATO içindeki rolünü ve Ukrayna'ya olan desteğini pekiştiriyor.

Muhabir: Haber Bülteni