Erzincan'ın İliç ilçesinde, Eski Değirmen mevkiinde bulunan Anagold Madencilik şirketine ait Çöpler Altın Madeni'nde meydana gelen toprak kayması felaketi büyük bir endişeye sebep oldu. Saat 14.30 sularında yaşanan heyelan sonucunda tonlarca toprak hızla aşağı doğru aktı, görüntülerde ise yaşanan olayın büyüklüğünü gözler önüne serdi.
ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA GELDİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, felaketin ardından harekete geçti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, toprak kayması sırasında oluşan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasını engellemek amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne döküldüğü menfezin kapaklarının kapatıldığı belirtildi.
DEVLETİN TÜM İMKANLARI SEFERBER EDİLİYOR
Açıklamada, öncelikli hedefin, maden kazasında toprak altında kalan işçilere en kısa sürede ulaşmak ve sağlık durumlarını kontrol etmek olduğu vurgulandı. Devletin tüm imkanlarının seferber edildiği, AFAD koordinasyonunda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
FIRAT NEHRİ'NE DÖKÜLEN MENFEZİN KAPAKLARI KAPATILDI
Bakanlık, felaketin hemen ardından merkez ve İl Müdürlüğü denetim ekiplerini bölgeye yönlendirdi. Ayrıca, toprak kaymasının etkilerini minimize etmek için Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne döküldüğü menfezin kapaklarının kapatıldığı bilgisi verildi. Ekiplerin sahada çalışmalarını sürdürdüğü ve gelişmelerin yakından takip edildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Erzincan İliç'te meydana gelen maden kazasında toprak altında kalan işçilerimize bir an evvel sağ salim ulaşılması en büyük temennimiz.
Devletimizin tüm imkanlarıyla sahadayız. Arama kurtarma çalışmaları AFAD koordinasyonunda devam ediyor.
Bununla birlikte toprak kaymasının hemen ardından Bakanlığımız merkez ve İl Müdürlüğümüz Denetim Ekiplerini bölgeye ivedilikle sevk ettik. Toprak kayması sırasında akan malzemenin Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapaklarını kapattırdık.
Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor, gelişmeleri hassasiyetle takip ediyoruz."
"SİYANÜRLÜ TOPRAK FIRAT NEHRİ'NE AKTI" İDDİASI DOĞRU DEĞİL
Konu hakkında ise Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, resmi X hesabı üzerinden açıklamada bulundu. 'Siyanürlü toprak Fırah Nehri'ne aktı" iddiasının doğru olmadığını söyleyen mücadele merkezi şu sözleri paylaştı...
Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerle ilgili, "Erzincan'da bir altın madeninin alanında meydana gelen toprak kayması sonucu siyanürlü toprak Fırat Nehri'ne aktı" iddiası doğru değildir.
İddiaya konu görüntüler, Fırat Nehri ya da herhangi bir baraja değil, Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan altın madeninin atık havuzuna aittir.
Ayrıca toprak kaymasının hemen ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı merkez ve İl Müdürlüğü Denetim Ekipleri bölgeye sevk edilerek toprak kayması sırasında kayan toprağın Fırat Nehri'ne ulaşmasının engellenmesi amacıyla Sabırlı Deresi'nin Fırat Nehri'ne ulaştığı menfezin kapakları kapattırılmıştır.
Nehre herhangi bir malzemenin ulaşması veya karışması söz konusu değildir.
Bölgede meydana gelen toprak kaymasının, maden alanındaki atık havuzu ile herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır." denildi.