26 Mart 1985 tarihinde yürürlüğe giren 442 sayılı Köy Kanunu'nun 74. Maddesi çerçevesinde, muhtarın önerisi ve kaymakamın uygun görmesi halinde, İçişleri Bakanlığı'nın da onayıyla görevlendirilen silahlı personele "köy korucusu" denir. Köy korucuları, idari olarak mülki amirlere, mesleki olarak ise Jandarma komutasına bağlı olarak faaliyet gösterirler. Kırsal bölgelerde güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevliler olarak bilinen köy korucuları, köylerin güvenliğini sağlamak ve halkın can ve mal güvenliğini korumak amacıyla çalışırlar. Köy korucularıyla ilgili merak edilen tüm detayları burada sizlerle paylaştık.

GÜVENLİK KORUCUSU NASIL OLUNUR?

Güvenlik korucuları rastgele seçilmiyor. Müracaatlar, valilik veya kaymakamlıklar tarafından ilgili Yönetmelik ve Yönerge esaslarına göre incelenir. Şartları uyanlar korucu olmak için köy muhtarlarına başvurur. Muhtar bu kişinin ismini kaymakamlığa bildirir. Kaymakamlık kişi hakkında incelemeler yaparak görev yapmasına engel olan bir durum olup olmadığını belirler. Engel oluşturan bir durum bulunmazsa o kişi Valilik onayı ile korucu olarak göreve başlayabilir. Bu kişilere korucu olduklarını gösteren bir belge verilir. Korucular bu belgeyi sürekli olarak yanlarında bulundurmak zorundadır.

Bu göreve talip olanlar; muhtarın teklifi, kaymakamın kabulü, gönüllü ya da valiliğin teklifi ve İçişleri Bakanı’nın onayı ile belirleniyor..

GÜVENLİK KORUCULARININ GÖREVLERİ NELERDİR?

Güvenlik Korucuların çok önemli görevleri vardır. Buna göre korucuların görevlerini şöyle sıralayabiliriz:

  • Sorumluluk bölgelerinde yaşayan halkın can ve mal güvenliğini sağlamak…
  • Bölgesinde bulunan kamu ve özel kurumlara yapılacak saldırıları önleyebilmek için kolluk kuvvetlerine yardım etmek…
  • Saldırıda bulunanları yakalamak, suç ve delillerinin kaybolmamasını sağlamak…
  • Doğal afetlerde verilecek görevleri yapmak…
  • Bağlı olduğu mülki amirce verilecek ve önleyici kolluk kapsamında olan diğer görevleri yerine getirmek.

Güvenlik Korucuları Nereye Bağlı?

Yasalara, yönetmeliklere uygun prosedür içinde belirlenip göreve başlayan silahlı personele güvenlik korucusu denir. Korucular idari olarak mülki amirlerine, mesleki olarak da Jandarma komutasına bağlı olarak çalışır. Korucular, kırsalda güvenlik güçlerine yardımcı olan sivil görevlilerdir.

Güvenlik Korucuları Silah Kullanabilirler mi?

Güvenlik korucularının silah kullanma yetkisi yoktur. Ancak aşağıdaki hallerde silah kullanma yetkileri vardır. Bu haller şu şekildedir:

  • Görevi sırasında kendisine saldıran ve hayatını tehlikeye atan kişilere karşı kendini koruması gerektiğinde,
  • Görevi sırasında bir kişinin can veya ırz tehlikesi altında olduğunu görmesi ve kurtarmak için başka çare olmaması durumunda,
  • Cürmü meşhutta (yani yapılırken veyahut yapıldıktan sonra henüz izi meydanda iken) bir cinayetin failini yahut maznun bir şahsı yakalamak istediğinde, o kimsenin silahla karşı koyması halinde,
  • Tutuklanan bir kişinin dur emrine uymaması durumunda,
  • Eşkıya takibi sırasında yatak olan yerlerden şüpheli biri çıkar ve korucunun “dur” emrine itaat etmeyip kaçarsa…

Güvenlik Korucuları Ne Kadar Maaş Alır?

Türkiye genelinde 57 bin 584’ü güvenlik korucusu, 17 bin 600 ise gönüllü korucu olmak üzere toplam 75.184 Güvenlik korucularının maaşlarına ne kadar zam geldi?

2021 yılında 2825 TL

2022 yılında 4 bin 253 TL'ye yükseltilmişti.

2023 yılında ise 8 bin 506,00 TL oldu.

2024 yılında ortalama 18.000 TL civarında.

Sıkça Sorulan Sorular

Güvenlik korucusu olmak isteyenler açısından sorulması ve cevabının bilinmesi gereken soruları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Soru: Güvenlik korucusu olabilmek için askerlik hizmetini yapma şartı var mı?

Cevap: Güvenlik korucusu olabilmek için askerlik hizmetini yapmış olmak şart.

Soru: Korucu olmak için belirli bir yaş sınırı var mı?

Cevap: Evet, köy korucusu olabilmek için genel olarak 30 yaşından büyük olunmamalıdır. Ancak Gönüllü Güvenlik Korucuları için bu yaş sınırı 37'dir.

Soru:  Korucu olmaya hangi suçlardan mahkum olmak engeldir?

Cevap: Köy korucusu olabilmek için belirli suçlardan mahkum olmamak gerekir. Bunlar arasında terör suçları, kan davası, devletin şahsiyetine karşı işlenmiş suçlar ve belirli diğer suçlar bulunmaktadır.

Soru: Güvenlik korucusu olmak için sağlık şartları nelerdir?

Cevap: Köy korucusu olabilmek için görevini devamlı yapmasına engel olabilecek seviyede hastalık, sakatlık veya akıl hastalığı bulunmamalıdır.

 

Muhabir: Sevda Ecem